En grupp finskspråkiga vänner från Sverige åker till en stuga på Åland och träffar på ett finskt kompisgäng. Känslor och drama uppstår.

Så lyder upplägget för ”girl code.”, en ny ungdomsserie på temat vänskap och samtycke på SVT Play.

I serien, producerad av bolaget Kieli Film & TV (”kieli” betyder ”språk” på finska), pratas det både finska och svenska. I en av rollerna syns skådisdebutanten Theo Syrjänen, 18, från Farsta.

– Allt det här började med att jag fick reklam på Snapchat om att de sökte finsktalande ungdomar till en tv-serie. Jag tänkte – varför inte? Sen blev jag inkallad på casting och sen har det bara varit en rutschkana sen det, berättar han.

Spelar avgörande roll

Serien är inspelad på Åland och på Värmdö. Theo Syrjänen spelar Leevi, en homosexuell kille i det finska gänget.

– Han har en egenskap som spelar en ganska stor roll för det som händer i serien, säger Theo Syrjänen utan att avslöja för mycket.

Theo Syrjänen i en scen från serien.

Theo Syrjänen i en scen från serien.

Sebastian Dahlstrand SVT

Finne från Finntorp

Theo Syrjänen, för övrigt uppväxt i Finntorp i Nacka, talar finska till vardags med både mamma, pappa och syster. Han brukar besöka släkt i Finland ett par gånger om året.

Hur var det att få användning av finskan i det här sammanhanget?

– Ungefär samtidigt som det här hände läste vi i skolan om minoritetsspråk. Det känns bra på det sättet, att få representera finskan som minoritetsspråk.

Hur är din känsla inför premiären?

– Om jag ska vara ärlig känns det lite pirrigt. Det här är nytt för mig. Jag hoppas att jag inte har gjort bort mig helt.

Kan du tänka dig att fortsätta med skådespeleri?

– Jag kommer att analysera mitt skådespeleri och se om det finns något att jobba med. I så fall är det kanske något jag skulle kunna tänka mig. Men om det ser helt förjävligt ut kommer jag inte vilja bli skådespelare.

”girl code.” har premiär 31 oktober.

Theo Syrjänen har bott i Farsta i sju år och gillar närheten till Farsta centrum.

Theo Syrjänen har bott i Farsta i sju år och gillar närheten till Farsta centrum.

Mattias Kamgren