Tyresö har 24 återvinningsstationer. I början av 2024 tog kommunen över ansvaret för dem från Förpackningsinsamligen (FTI). Sedan dess har missnöjet kring dem minskat rejält.
År 2024 fick kommunen in 133 klagomål om tömning, vilket är en halvering jämfört med klagomålen år 2022. När det gäller städning har klagomålen minskat med nästan hälften, visar statistiken från kommunen.
– Jag tror att en stor förklaring finns i att ansvaret ligger mer lokalt. Vi som ansvarar är mycket närmare i vårt dagliga arbete och genom att många av också är Tyresöbor, säger Anna Åhlander, samordnare på kommunens enhet för avfall och kretslopp
Hon ser också andra förklaringar.
– Vi har också ett gott samarbete med vår entreprenör som tömmer och städar och har löpande möten och justerar. Vi har också utökat en del vad gäller tömning och städning. Vi strävar efter balans, kostnaden måste vara rimlig.
Vanessa och Nova Johansson har stationen nära Tyresövallen som sin närmaste. "Det varierar lite från dag till dag hur det ser ut", säger Vanessa men de enas båda om att det över tid har blivit bättre.
Sandra Samppala
Nova och Vanessa Johansson har stationen nära Tyresövallen som sin närmaste och har använt den i sju år. Det är en av de mest använda i Tyresö.
– Förut kunde det ligga högar med skräp här men det har blivit bättre, säger Vanessa Johansson.
– Det viktigaste tycker jag är att det ser rent och snyggt ut, säger Nova Johansson.
Även om det har blivit bättre är det ibland överfullt, berättare de, särskilt i textilbehållarna sedan det vid årsskiftet blev förbjudet att slänga textil i soporna.
– Det varierar lite från dag till dag hur det ser ut, säger Vanessa Johansson.
Valde bort den närmaste
Stationen vid Strandhallen låg 2019 i klagomålstoppen, då Mitt i Tyresö senast skrev om statistiken. Den ligger nu på andra plats. Anita Carlsson har den som närmaste station.
Förut var det överfullt och bedrövligt och man ville inte gå hit
– Det har blivit jättemycket bättre här. Förut var det överfullt och bedrövligt och man ville inte gå hit. Jag brukade ta bilen till en annan då, säger hon.
Nu när kommunen har haft ansvaret ett år börjar mönster träda farm, konstaterar Anna Åhlander. Klagomål kommer ofta in i samband med till exempel jul och nyår, midsommar eller black friday-veckan.
– Vi försöker möta topparna, men behållarna kan fyllas på väldigt snabbt. Vissa stationer tömmer vi till exempel papper sex dagar i veckan och då kan vi ibland tömma två gånger på samma dag.
En arbetsgrupp tittar på hur stationerna ska utvecklas i framtiden.
– Vi hör önskemål om att lämna småelektronik, kanske kan man tänka sig att samla in matfett på sikt.
Stationen vid Strandhallen låg 2019 i klagomålstoppen.
Sandra Samppala
Deras roll förändras
Klart är att återvinningsstationernas roll kommer att ändras på sikt.
Senast 1 januari 2027 ska alla enligt en ny lag kunna sortera förpackningar nära hemma, så kallad närsortering eller fastighetsnära insamling. För till exempel husägarna i Tyresö innebär det tre stycken kärl med olika fack för mat- och restavfall, plast- och papper, glas samt en lösning för metall som inte är spikad än.
– För återvinningsstationerna kommer det inte att ske någon större förändring direkt, säger Anna Åhlander.
Hon konstaterar att behovet av stationerna kommer att minska.
– Men tittar man på kommuner som har haft närsortering ett tag så ser man ändå att behovet av stationer finns kvar. Vi tänker att det i första hand kan handla om att tömningarna kan minska och sedan får vi följa utvecklingen och omvandla stationerna till de behov som finns när närsorteringen har trimmats in.