I november presenterades nyheten om AIK:s herrlags nya hemvist på Råstasjöns IP.
Nu kommer nästa del av satsningen på AIK riktad till damer, barn och ungdom och till Vasalunds IF som har Skytteholms IP som hemmaplan.
– Skytteholm är hjärtat av fotbolls-Solna, en stolthet när det byggdes men i stort behov av en modernisering. Nu skapar vi en evenemangsarena som gynnar föreningslivet och skolar framtidens stjärnor, säger Sara Kukka-Salam (S).
Två nya läktare byggs. Det ska öka publikkapaciteten från 4 000 till cirka 6 500.
I hörnet Frösundaleden/Huvudstagatan rivs hamburgerkedjan Max.
– Vi kan inte ha ett enplanshus i ett av Solnas bästa lägen. Genom att utveckla platsen får vi också finansiering till att rusta upp Skytteholm, säger Kukka-Salam.
JM köper mark
För här ska JM bygga sitt nya huvudkontor, ett högt kontorshus med lokaler i bottenvåningen med bland annat gym och restaurang.
Ett markanvisningsavtal värt 420 miljoner kronor sluts för syftet.
Smart och effektivt, anser Sara Kukka-Salam.
– Parkeringsplatser och matställen för JM:s medarbetare dagtid används av publiken vid matcher och evenemang. Sen bygger kommunen läktarna för de pengar vi får från JM. Det hade blivit väldigt dyrt att göra allt själva.
I ett tidigare förslag skulle det tillföras en ytterligare fotbollsplan på Skytteholm. Varför blir det inte så?
– Efter dialog med AIK landade vi i att bygga den nya a-planen på Råstasjöns IP, därför är den bortplockad härifrån. Däremot kommer vi se till att Skytteholm får bästa möjliga konstgräs.
Niclas Fröberg, ordförande Vasalund IF, Simon Banke, regionchef JM Fastighetsutveckling, Sara Kukka-Salam (S), kommunstyrelsens ordförande och Fredrik Söderberg, vd och klubbdirektör AIK Fotboll, på Skytteholms IP.
Solna stad
Fotbollsklubbarna: "Efterlängtat"
Niclas Fröberg, ordförande för Vasalunds IF, sammanfattar det hela med tre ord.
– Äntligen. Så skönt.
Det finns behov av ett rejält lyft, säger han.
– Enormt. Allt från klubbhuset, möteslokaler och hela grundstrukturen är 30 år gammal. Stora a-planen håller exempelvis inte måttet för internationellt spel idag.
Upprustningen borgar för större fotbollsupplevelser, menar Niclas Fröberg.
– Inget ont om vår underbara kiosk med det klart att en arena med två moderna läktare och serveringar skapar en annan inramning.
Satsningen är något AIK väntat på, säger Fredrik Söderberg, vd och klubbdirektör AIK Fotboll.
– Det är ett stort steg på vägen för att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för både vårt damlag och våra akademilag.
Huvudläktare dröjer
Skytteholmsparken påverkas inte av utvecklingen.
Inte heller Solnahallen. Socialdemokraterna har velat bygga en helt ny, större Solnahall, för att dels bygga ihop den med IP, dels råda bot på platsbristen för inomhusidrotten.
Först ut att byggas är kortsideläktaren med lokaler, gym och toaletter. Den nya, längre byggnaden dröjer.
Snidare Arkitekter/Wingårdhs
Men det kräver en ny detaljplan och kommer att dröja.
Samma sak gäller för nya huvudläktaren i flera plan för servering och media längs med Frösundaleden. Där bedöms en detaljplan kunna vara färdig för antagande 2026/2027.
Det som påbörjas i närtid är läktaren på västra planens kortsida med plats för omklädningsrum, gym, kanslier och toaletter. Den kan stå klar 2026.
– Genom att modernisera i etapper kan träningar och matcher pågå under hela byggtiden, säger Sara Kukka-Salam.
JM: "Superbra plats"
JM har tidigare tänkt flytta till Karlberg, men sedan det blev klart att försvaret behövde byggnaden har de letat mark för sitt huvudkontor. Det berättar regionchef Simon Backe, JM Fastighetsutveckling Stockholm.
– Skytteholm är en superbra plats med alla rätt, nära kollektivtrafiken och Solna centrum. Det känns också kul att ligga bredvid en så aktiv anläggning, jag tror absolut inte fotbollen kommer att vara något negativt.
Hur högt tänker ni att kontoret blir?
– Det är för tidigt att säga, men det finns ju en måttstock på andra sidan vägen med Dallashuset.
JM sitter idag i Frösunda men flyttar efter sommaren till Haga norra där de kommer att invänta Skytteholmskontoret.