Inflation, höga räntor fram till nyss och tuffare arbetsmarknad. Ändå har de ekonomiskt bistra tiderna inte fått fler Vallentunabor att söka ekonomiskt bistånd, det som tidigare kallades socialbidrag. I en genomgång av socialnämndens ekonomi tror tjänstemännen till och med att utgifterna för detta blir mindre.

– När det är höga kostnader för mat och hyra är det ibland väldigt svårt att be om hjälp. Utbetalningar av ekonomiskt bistånd hör till det som inte ökar. Däremot vet vi aldrig riktigt hur det ser ut framöver. Men i budgeten har vi tagit höjd för en ökning, säger Frida Herman.

Frida Herman, myndighetschef socialförvaltningen Vallentuna

Frida Herman, myndighetschef socialförvaltningen Vallentuna

Privat

Däremot ökar ansökningarna inom äldreomsorgen. 80-plussarna i Vallentuna ökar i antal sedan flera år. Men inte förrän nu börjar det ge avtryck i att ansökningarna blir fler.

– Det är ofta svårt att veta när ökningen kommer. Vi trodde att den skulle komma för länge sedan. Det kan vara så att folk fått hjälp av familj eller andra i närheten som stöttat under och efter pandemin men nu behöver ansöka om hemtjänst.

Fler Vallentunabor söker också hjälp inom socialpsykiatrin och med missbruksproblem. Och stegvis blir också de fler som kontaktar kommunen för att få hjälp med våld i nära relationer, ett våld som blivit grövre och kräver att den som utsatts får skyddat boende.

Mer komplexa problem

Men Frida Herman är inte säker på att det beror på en reell ökning.  

– Vi pratar mer om problematiken nu och om att det inte bara handlar om det fysiska våld som ger blåmärken. Människor lär sig att man kan få hjälp och söker sig till oss. Det kan vara alltifrån någon som är i 80-årsåldern till någon med missbruksproblem. 

De som söker hjälp hos socialen har mer sammansatta problem än tidigare. 

Skickligare handläggare

– Vi ser att de kräver mer analys och samordning och specialiserad kunskap som vi inte sett tidigare. Individer kan behöva insatser från flera än kommunen eller så kan det finnas en större problematik i grunden som inte en insats kan lösa. Då måste vi vara mer öppna inför vilka lösningar vi ger. 

Enligt Frida Herman handlar det inte bara om att de som söker hjälp behöver fler och längre insatser.  

– Många gånger ser vi också att handläggarna blivit skickligare på att se vilka problem det rör sig om. Kanske behövs förutom vårt stöd även stöd av sjukvård eller budget- och skuldrådgivarna. Vi ser och frågar efter rätt saker i större utsträckning nu än för tio år.