Giftinformationscentralen får in allt fler samtal om skador av lustgas som har använts i berusningssyfte. Om det har Mitt i rapporterat i sommar.

Till följd av riskerna har flera kommuner börjat införa lokala förbud mot lustgas i offentliga miljöer. Peter Schilling (S), kommunstyrelseordförande i Sundbyberg, tycker dock att en sådan lösning känns som "ett slag i luften". I stället tittar staden på möjligheter för en informationskampanj.

– Varken bruk eller försäljning kan ju förbjudas så länge det är lagligt. Jag är skeptisk faktiskt, sade Schilling nyligen till Mitt i.

Oppositionsrådet Johan Storåkers (L) håller inte med:

– Man får ha respekt för alla åsikter i en lokal demokrati, men vi tycker att det är så allvarligt att man måste göra något.

Lagförslag ses över

Ett nationellt förslag om att begränsa lustgasförsäljning har nyligen varit ute på remiss.

I väntan på en sådan lagändring vill Johan Storåkers se två åtgärder i Sundbyberg: dels att lustgas på kommunal mark förbjuds, dels att tillståndsgivningen för försäljning av varan ses över.

Johan Storåkers (L) vill se ett lokalt förbud mot lustgas. "Vi brinner för ett friskare Sundbyberg och det här är livsfarligt", säger han.

Johan Storåkers (L) vill se ett lokalt förbud mot lustgas. "Vi brinner för ett friskare Sundbyberg och det här är livsfarligt", säger han.

Sundbybergs stad

Han har själv sett folk handla och använda lustgas i centrala Sundbyberg, säger han.

– Det är även mycket nedskräpning av tuber och liknande, och sådana som har tagit det som är mer högljudda än vad som är acceptabelt.

Hur ska ett förbud efterlevas?

– Det är en markering i sig med reglerna. Sedan får man ha olika kontrollfunktioner, till exempel att vissa tjänstemän får besöka platser som är adekvata.

– Men, tillägger Storåkers, det går aldrig att bevaka dygnet runt.

Andra partier håller med

Också inom andra oppositionspartier i Sundbyberg finns stöd för ett förbud.

"Till och med sjukvården ser över möjligheterna att fasa ut lustgasen. Därför skulle vi ställa oss bakom ett lokalt förbud", skriver SD:s gruppledare Michael Fondelius i ett mejl.

Daniel Wiström, gruppledare i KD, tycker i sin tur att lustgas bör läggas till i de ordningsföreskrifter som i dag förbjuder förtäring av alkohol på en rad offentliga platser i Sundbyberg.

"En sådan formulering har ett signalvärde, men ger även polisen befogenheter att agera om man möter på berusningar på dessa ställen", skriver han till Mitt i.

Tidningen har även sökt oppositionspartiet M som avböjer att kommentera hur de ställer sig till ett lustgasförbud.