Flera personer träffades av blixten när de befann sig vid en fotbollsplan i Högsätra på Lidingö under torsdagskvällen.

– Sammanlagt åtta personer har förts till sjukhus. Tre är allvarligt skadade, säger Josefine Bergenholtz-Gröndahl, pressansvarig på region Stockholm, till SVT Nyheter.

Ungdomslag tränade

Olyckan skedde i samband med ett åskoväder som drog in över området vid 19-tiden.

Ett ungdomslag som tränade på fotbollsplanen sökte skydd under ett träd. Blixten slog sedan ner i trädet, säger räddningstjänstens insatsledare Barry Lewis till SVT Nyheter.

– Jag har aldrig varit med om en situation som denna. Jag har jobbat länge, men det här har jag aldrig varit med om tidigare, säger han till kanalen.

Fotbollsklubben IFK Lidingö bekräftar på sin Facebook-sida att flera spelare har förts till sjukhus efter blixtnedslaget. Klubben har valt att inte ge ytterligare kommentarer av respekt för de drabbade och deras familjer. "Vi återkommer när vi vet mer om hur vi hanterar detta tillsammans som förening," skriver klubben.

– Vi ska se till att barn inte ger sig in här innan vi vet hur illa det ser ut, säger Erik på Lidingö stad.

– Vi ska se till att barn inte ger sig in här innan vi vet hur illa det ser ut, säger Erik på Lidingö stad.

Katarina Linde

Aktiverat krisstöd

Lidingö kommun har inlett ett krisstöd i samband med händelsen och fanns på plats tillsammans med Röda Korset och Svenska Kyrkan.

Under kvällen höll Ansgarskyrkan och fritidsgården Kulan i Högsätra öppet för de som behövde stöd eller ville komma och prata.

Lidingö stad ska inspektera området vid planen och vid behov röja träd där blixtnedslaget inträffade.

Erik som arbetar för Lidingö stad ser över området där blixten slog ner. Han säger att förutom det träd som föll till marken kan det vara många andra i skogsområdet i anslutning till skolan som står ostadigt.

– Vi ska se till att barn inte ger sig in här innan vi vet hur illa det ser ut, säger han.

Ovädret fortsätter

Efter torsdagens åskoväder fortsätter gula varningar under fredagen. SMHI:s varning inleddes vid 04.00 under morgonen och pågår fram till klockan 12.00.

Skurar med inslag av kraftig åska väntas passera.