Vid klockan 22.20 på måndagskvällen såg skyddsvakter på Arlanda något som de misstänkte var en drönare flyga över en landningsbana. Det var den andra gången på två dagar som drönare stoppade flygtrafik på flygplatsen.

– Utifrån flygledningen handlar det om att vi har tillräcklig bemanning på plats i tornet när flygplatsen är öppen så att vi kan hantera de situationer som uppstår, säger Daniel Ackermann, pressansvarig på Luftfartsverket.

Det är Luftfartsverket som dirigerar flygtrafiken runt Arlanda flygplats.

– Vi hanterar de situationer som uppstår på en flygplats i flygledningen varje dag. Det kan vara att ett flygplan behöver nödlanda eller om bilar rör sig inne på landningsplattan eller en drönare. Sådant hanteras löpande i vår verksamhet med de rutiner och checklistor som vi har så vi kan garantera flygsäkerheten i luftrummet, säger Daniel Ackermann.

Polisen förtegen

Polisen utreder brott mot skyddslagen och luftfartslagen men frågan om hur polisen kan agera i dessa händelser och hur beredskapen ser ut när drönare är innanför skyddsobjektet förblir obesvarad.

– Vi kan inte uttala oss i den frågan, skriver Arlandapolisen i ett mail till Mitt i och hänvisar tidningen till polisens mediecenter.

Hos polisens mediecenter är svaret snarlikt.

– Polisen undersöker de uppgifter som inkommit om drönarobservationer vid Arlanda och kan i dagsläget inte lämna ytterligare information om vad det rör sig om, skriver de i ett mail.