Göteborg

Nyligen gick Folkhälsomyndigheten, FHM, ut med nya rekommendationer för skärmtid barn och unga. Inga mobiler och andra skärmar för barn upp till två år och högst tre timmar för ungdomar upp till 18 år. 

Mot bakgrund av FHMs senaste råd och riktlinjer har ljudbokstjänsten Nextory låtit genomföra en undersökning om skärmtid och läsning, utförd av Norstat.

Integrera läsning

Undersökningen visar att 52 procent av föräldrarna i Göteborg och Västsverige oroar sig över barnens skärmtid. Samtidigt tycker hela 46 procent typ tvärtom och anser att det finns något behov av att begränsa den. 

Shadi Bitar, Nextorys grundare och VD, kom till Sverige som 11-åring från Syrien. Hans stora läsintresse blev enligt honom själv en viktig väg in i det svenska samhället.

Nu vill han få föräldrar att fokusera på att öka den meningsfulla skärmtiden och enklare integrera läsning i vardagen – både för barn och vuxna. 

– Det handlar inte bara om att begränsa, utan också om vad vi begränsar. Genom att skilja på vad som är meningsfullt och vad som inte är det, kan vi också använda det när vi reglerar barnens skärmtid, säger Shadi Bitar.

Shadi Bitar, VD och grundare av Nextory.

Shadi Bitar, VD och grundare av Nextory.

Pressbild

Enligt undersökningen ses dator- och videospel som den mest negativa skärmaktiviteten med 41 procent, med sociala medier på andra plats, 39 procent. 

Daglig rutin

När det gäller den egna skärmanvändningen bland föräldrar uppger 52 procent att de spenderar mest tid på att läsa nyheter, tätt följt av sociala medier, 48 procent.

– Genom att göra läsning till en del av våra dagliga rutiner – till exempel genom att lyssna på en ljudbok under pendlingen eller läsa tillsammans innan läggdags – kan vi skapa en balans där skärmen blir ett verktyg för utveckling snarare än distraktion. Det bidrar inte bara till att främja språkutveckling och minska stress, utan gör också att vi får ut mer av vår skärmtid, säger Shadi Bitar.