– De säkra skolvägarna har blockerats. De har lett om cykel- och gångtrafik så att barnen behöver korsa vägen flera gånger där busstrafik och stressade bilister passerar. Dessutom är sikten skymd av avspärrningar så att små elever inte syns, säger föräldern Daniel Martin.
Han är inte ensam med att reagera mot trafiksituationen vid Gärdesskolan som uppstått av att ett stort gräv- och schaktarbete genomförs på skolgården med omnejd.
– Både bussar och bilar genar över trottoaren. Det är kaos varje morgon, säger Helena Nosko.
Gående och cyklande elever ska samsas i morgonrusningen med bilar, moppar, bussar och A-traktorer som är färdmedlet till skolan för många av eleverna på gymnasieskolan Rudbeck alldeles invid Gärdesskolan.
Malin Lövkvist
Klockan är strax före åtta och i korsningen Landsnoravägen/Malla Silfverstolpes väg trängs bussar och byggtrafik med bilburna föräldrar som ska lämna av sina barn.
– Bussarna går ju här i skytteltrafik och sikten är urdålig, säger Linda Strömberg.
Halva skolgården avstängd
Utöver trafiksituationen är även barnens skolsituation ett problem, menar föräldrarna.
Tre gånger varje dag ska det sprängas på bestämda klockslag. Då ska alla barn vara inomhus.
– Barnen har fått öronproppar. Det är ju ett hån, säger Karolina Hülphers.
Dessutom har drygt halva skolgården stängts av och så ska det vara i två år.
– Det är den roligaste delen, den med dungen, ängen och luftklätterställningen. Nu finns nästan bara den lilla gården med asfalt kvar, säger sjätteklassaren Ethel Strömberg innan hon skyndar mot dagens första lektion.
Ethel Strömberg går i sjätte klass på Gärdesskolan.
Malin Lövkvist
– Skolgården var underdimensionerad från början. Samtidigt är även Edsbergsparken avstängd. Skolan har ingen gympasal, bara ett litet rörelserum. Här går över 600 elever, säger Helena Nosko.
Stort VA-projekt
Det är Sollentuna Energi & Miljö AB, Seom, som i samarbete med kommunen genomför gräv- och schaktarbetet. Syftet är att förbättra och utöka ledningar och rör för vatten och avlopp (VA) i Edsberg och Väsjöområdet.
Att arbetet behöver göras inser föräldrarna, men de är kritiska till vad de ser som dålig planering och dålig information.
– Varför hittar man inte en alternativ väg att gräva på som inte är rakt igenom skolgården? Varför har man inte kollat på trafiksituationen? säger Karolina Hülphers.
– Det blir buller och damm och kanske splitter. Hur ska de kunna garantera att alla barn är inomhus varje gång de spränger? säger Gregory Almqvist.
En lastbil med grus dundrar förbi på Landsnoravägen. När sprängningarna är på gång på allvar kommer stora massor att behöva schaktas bort, vilket ytterligare oroar föräldrarna på Gärdesskolan.
Malin Lövkvist
När det gäller planeringen av arbetet är föräldrarna särskilt kritiska eftersom det stod klart att VA-nätet behövde byggas ut redan innan den gamla skolan revs och den nya byggdes till hösten 2020.
– Under byggtiden var alla eleverna evakuerade i två år. Det här arbetet borde de ha gjort då, säger Helena Nosko.
Möte med Seom
Hon och de andra föräldrarna är överens om att dagens situation är ohållbar. Man har haft ett möte med Seom och kommunen, men fick inte önskad respons. Ett uppföljande möte är därför inplanerat.
En lastbil har ställt sig på den enda trottoaren i t-korsningen. Linda Ströberg tar en bild med sin mobiltelefon.
Malin Lövkvist
– Det är så dåligt skött. De sålde in det med att de skulle göra arbetet i etapper, men nu gör de alla etapper samtidigt. Och det ska pågå i minst två år, säger Daniel Martin.
– Det finns ingen plan B. Jag vet många föräldrar som funderar på att försöka byta skola. Som det är nu skulle Gärdesskolan behöva evakueras igen under byggtiden, säger Karolina Hülphers.