10 000 kronor per påbörjad kalendervecka. Det ska vårdbolaget Forenede care betala i vite till Österåkers kommun så länge man inte följer avtalade krav på vårdhygien.
Det beslutade vård- och omsorgsnämnden i Österåkers kommun vid ett extrainsatt sammanträde i tisdags (1/10).
Enligt kommunen var det helt nyligen, 25 september, vid en av flera planerade oanmälda inspektioner som kommunen genomförde som det visade sig att Forenede care inte följer avtalade krav på vårdhygien.
Risk för de äldre
Bristerna bedöms, enligt kommunen vara ”omfattande och utgör en påtaglig risk för patientsäkerheten”.
Forenede care driver Enebackens vård- och omsorgsboende på uppdrag av Österåkers kommun sedan 2023. I juni i år trädde ett nytt avtal med kommunen i kraft, som bland annat innebär att kommunens möjlighet att styra verksamheten ökat.
Om kvalitetsbrister inte åtgärdas kan vård- och omsorgsnämnden besluta om viten, och som en sista åtgärd säga upp avtalet.
Lovar att åtgärda brister
I en kommentar skriver Roy Sundvall, marknad- och kommunikationschef på Forenede care: ”Oanmälda inspektioner är en viktig del i kommunens arbete och nu har de konstaterat att vi har brustit i vårt utförande. Det tar vi på största allvar och vi har sedan det kom oss till känna påbörjat ett prioriterat arbete med att tillse att detta åtgärdas och inte sker igen.
Vi konstaterar att kommunen bedömt att där finns en brist samt ett vite och accepterar det och vi tar det på största allvar”.
Forenede care har avböjt att ställa upp på en intervju.
Forenede care får chans att rädda ”skräckfilmshuset”
”Säg upp avtalet och ta över driften av Enebacken i egen regi". Det kräver S, RP , V och MP i Österåker efter larmet om missförhållanden på äldreboendet. Men enligt Mikael Ottosson (KD) blir det inte så.
– Det finns inte på kartan att vi på så kort tid skulle bryta avtalet. Man måste låta Forenede care komma i fas med avtalet, säger Mikael Ottosson (KD), 1:e vice ordf, vård- och omsorgsnämnden, och del av den styrande majoritetten i Österåker, tillsammans med M, L och C.
Han håller med om att uppgifterna från anställda på Enebackens äldreboende i Österåker är oroande, men menar att kommunen inte kan säga upp avtalet efter så kort tid utan att först ge bolaget en chans att bättra sig.
Mikael Ottosson (KD), 1:e vice ordf, vård- och omsorgsnämnden i Österåker.
Österåkers kommun
Det har nu gått två veckor sedan sex anställda kontaktade media med ett 28 sidor långt öppet brev där de beskrev vad de uppfattar som allvarliga missförhållanden på Enebacken. Det följdes senare av vittnesmål från flera undersköterskor på äldreboendet.
Vill ta över driften
På vård- och omsorgsnämndens möte i tisdags, 24/9, begärde därför oppositionspartierna S, RP , V och MP att Österåkers kommun ”med omedelbar verkan tar över driften av verksamheten i egen regi för att säkra de boendes hälsa och säkerhet”.
Till saken hör att delar av oppositionen begärde samma sak redan 2022, eftersom Enebacken hade problem redan innan Forenede care köpte upp den dåvarande utföraren.
– De menade att det skulle blir så bra med Forenede care. Då gav vi dem en chans och tänkte ”det kan inte bli sämre”. Men det kunde det, tyvärr, säger Lars Frid (S), 2:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Österåker.
Lars Frid (S), 2:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Österåker.
Jenny Thörnberg
”I retrospektiv kan vi konstatera att allvarliga brister fortsatt finns och att nuvarande entreprenör sedan det nya avtalet började gälla försämrat verksamheten ytterligare genom nedskärning av personal under dygnets alla timmar” skriver S, RP, V och MP i sitt nämndinitiativ.
Oro för skadestånd
– Man måste ju förstå att Forenede care har vunnit en upphandling. De skulle ju att ha ett enormt övertag att kräva ett saftigt skadestånd om vi upphävde upphandlingen, säger Mikael Ottosson (KD).
Som han ser det finns två anledningar till problemen. Dels att Enebacken haft många chefsbyten och många olika utförare och dels det nya avtalet som trädde i kraft 1 juni. Det nya avtalet har inneburit förändringar, vilket, enligt honom, kan ha fått personalen att reagera.
Hur snabbt måste Forenede care bättra sig?
– Det var något vi diskuterade på nämndmötet. Man pratade om att ha avstämning i december. Jag tror inte att det är rimligt att allt kommer att funka till hundra procent då, men man bör ha kommit en bra bit då. Det är min uppfattning.
Har du förtroende för Forenede cares sätt att sköta Enebacken?
– Det minskar ju när man får den här kritiken. Men det som är avgörande är vad som händer de närmaste två månaderna.
Vill bygga "starkt team"
Forenede care svarar Mitt i via mail på hur de ska jobba framåt med anledning av den senaste tidens kritik och kommunens krav.
”Vi har ett långt avtal med kommunen och vi avser att fullfölja det i samverkan med Österåkers kommun – med god kvalitet. Det är en verksamhet som rör sig framåt i samverkan med nyckelintressenter som Österåkers kommun, facket och medarbetarna och vi ser fram emot att arbeta vidare och bygga ett starkt team på Enebacken som ger fortsatt god omsorg till de som bor hos oss” skriver Roy Sundvall, marknads- och kommunikationschef på Forenede care.
Mitt i har sökt vård- och omsorgsnämnden ordförande Monica Kjellman (L).
Det som är avgörande är vad som händer de närmaste två månaderna.
Mikael Ottosson (KD), 1:e vice ordf, vård- och omsorgsnämnden i Österåker.
Österåkers kommun/Mostphotos