JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Församling i kris – Spånga kyrka kan tvingas stänga

Om några år behöver Spånga kyrka renoveras, och till dess behöver församlingen hitta en inkomstkälla.

Om några år behöver Spånga kyrka renoveras, och till dess behöver församlingen hitta en inkomstkälla.

Stefan Källstigen

20230312174133
20230303134001
2023-03-12
17:41

Spånga-Kista församling märker att fler söker sig till kyrkan när tiderna är tuffa. Samtidigt har de själva svårt att gå runt ekonomiskt: "I värsta fall kanske vi inte finns kvar i Järva om 20 år", säger kyrkoherden.

Det rådande världsläget med krig, inflation, stigande priser och höjda räntor har drabbat många.

I Spånga-Kista församling har det märkts tydligt. Fler söker sig till kyrkan för stöd, tröst och hjälp, berättar Jerker Alsterlund, kyrkoherde i församlingen.

– Vi ser en ökning av folk som kommer till oss akut, man kommer till oss oavsett religion, säger han.

De som kommer till kyrkan gör det för att få äta, men också för att de känner sig ensamma, ledsna eller panikslagna, berättar Jerker Alsterlund.

Kyrkan erbjuder måltider där man får skänka det man kan som betalning, och finns där för de som vill prata.

– Det finns mycket utsatthet i området, och vi försöker vara en plats med värme, kärlek och omsorg. En värmestuga och ett andningshål – samtidigt som vi i första hand vill lotsa folk rätt om de kommer för att be om hjälp. Vi har diakoner som har stor kunskap om var man kan få konkret hjälp, de försöker guida människor rätt och finnas där på vägen.

Jerker Alsterlund.

Jerker Alsterlund.

Stefan Källstigen

Förlorar medlemmar

Det inte är dock inte bara medborgarna som har det allt svårare ekonomiskt. Även kyrkan går på sparlåga, och Jerker Alsterlund vittnar om en osäker framtid.

– Den rådande konjunkturen är bara en liten del av våra problem, säger han.

För drygt 20 år sedan skildes svenska kyrkan från staten. Då hade Spånga-Kista ungefär 30 000 medlemmar. I dag är mindre än hälften kvar, och kyrkan får inte alls samma slags intäkter som förr.

– Många tror att kyrkan är rik, men så är det inte. Vår enda inkomst är medlemsavgifterna, och de har halverats. I Stockholm i stort är 49 procent medlemmar, i Spånga-Kista är det bara 15 procent. Det är dock inte främst att folk går ur kyrkan, utan folk dör ur den, och få döps in just i våra områden, berättar Jerker Alsterlund.

Samtidigt har kyrkan ett stort kulturarv, som de har i uppgift bevara.

– Alla kyrkor i Sverige har fått i uppdrag att se över hur man ska ha råd att förvalta sina kulturarv framöver, på långsiktiga och hållbart sätt. Vi har 850 år gamla Spånga kyrka som snart kommer behöva renoveras, något vi beräknar kommer kosta minst 20 miljoner. Vi måste hitta en strategi.

Kan behöva stänga kyrkan

I församlingen insåg man redan för några år sedan att man inte kommer att ha råd med allt som behövs göras. 2019 beslutade de därför att sälja Akalla kyrka, vilket bringade en extra inkomst. Men ekonomin tryter fortfarande.

Mitt i har tidigare rapporterat om församlingens planer på att riva församlingshuset på Värsta Allé i Spånga, för att i stället ersätta byggnaden med ett flerbostadshus, som även skulle innehålla en mindre lokal för församlingen att fortsätta ha viss verksamhet i. Genom att sälja av bostäderna skulle man få en extra inkomstkälla.

Huset har enligt kyrkan ett renoveringsbehov, men man har inte råd att renovera det.

Spånga-Kista församling vill riva församlingshuset i Spånga.

Spånga-Kista församling vill riva församlingshuset i Spånga.

Anders Gustafsson

Planerna väckte dock starka reaktioner bland medborgare som inte ville se en rivning av byggnaden. Inte heller politikerna i stadsbyggnadsnämnden tyckte det var en bra idé, och i somras röstade ansökan om rivning ned. Kyrkan står dock på sig och planerar att göra en ny ansökan.

– Huset har ett stort symbolvärde, jag förstår att det upprör. Men problemet är egentligen det omvända, får vi inte riva och bygga nytt för att få en inkomst får vi tomställa byggnaden på grund av pengabrist. Vi kan inte heller riva en kyrka från 1100-talet för att rusta församlingshuset, vi måste prioritera, säger Jerker Alsterlund.

Vad kommer hända med Spånga kyrka om ni inte får en extra inkomstkälla?

– I England finns det många exempel på kyrkor som stängt där man tagit ut fönsterna och satt på plåt, och helt enkelt stängt ned kyrkan helt, i väntan på eventuellt bättre tider.

Om Spånga-Kista inte hittar inkomster kan det bli så för dem också, menar han.

– Det är en förutfattad mening att kommunen eller staten kommer in och tar hand om våra kulturbyggnader, det gör de inte. I värsta fall kanske vi inte finns kvar i Järva om 20 år.

I värsta fall kommer man behöva stänga ner medeltidskyrkan i Tensta, tror Jerker Alsterlund.

I värsta fall kommer man behöva stänga ner medeltidskyrkan i Tensta, tror Jerker Alsterlund.

Stefan Källstigen

Vill söka bygglov

För några veckor sedan kom en notis i tidningen: Kyrkan hade ansökt om ett förhandsbesked för att få bygga ett helt nytt församlingshus vid Spånga kyrka, och medborgare hade två veckor på sig att lämna synpunkter.

Det är dock först om kyrkan får lov att riva och bygga nytt på Värsta Allé som frågan om ett nytt församlingshus vid kyrkan kan bli aktuellt, enligt Jerker Alsterlund.

Församlingens vision, om allt går som planerat, är nämligen att göra området kring kyrkan till ett "icke-kommersiellt centrum", och centralisera mycket av sin verksamhet dit.

I dagsläget hyr man lokaler i Rinkeby, några som i så fall skulle sägas upp. Dessutom tittar man även på möjligheterna att bygga hyresbostäder en bit bort vid en fastighet som man äger, för att få ytterligare inkomster.

– Det finns ingen detaljplan för området där en byggnad skulle kunna stå, så en tjänsteman sa till oss att vi skulle prova att söka bygglov, bara för att se om det skulle kunna gå igenom. Får vi veta att vi kan bygga där så kan vi börja planera för att öppna upp miljön mer. Dock skulle utseendet och utformningen inte alls vara som det är i förslaget vi skickat in.

Allt hänger dock på om de får inkomster från annat håll.

– Vi vill göra området kring kyrkan mer öppet för alla, som ett strövområde som binder ihop stadsdelarna. Det är många från både Rinkeby och Tensta som rör sig här. Vi har ju redan flera lokaler som vi hyr ut, vi har matservering, vi har second hand – verksamheter som vi skulle kunna utveckla och tillgängliggöra ännu mer om vi kunde satsa. Vi får se hur det blir.

Spånga-Kista församling

Total folkmängd: 91 087

Medlemmar: 14 794

Medlemmar föregående år: 15 332

Medlemsförändring: -538

Aktiva utträden: 178

Avlidna medlemmar: 185

(Statistiken avser 31 december 2021 och jämför med 2020.)

Kyrkor och lokaler:

Spånga kyrka

Kista kyrka

Spånga församlingshus

Rinkeby församlingsgård

Källa: Svenska kyrkan

Hur du kan få hjälp i kyrkan

Spånga-Kista församling har en ekonomisk rådgivare som bland annat kan hjälpa till att göra en budget.

Församlingen erbjuder även stödsamtal och samtal om sorg.

Det bjuds på soppa i Kista kyrka på tisdagskvällar, och i Spånga församlingshus på onsdagskvällar.

På söndagar är det kyrkkaffe i Spånga kyrka och Kista kyrka.

Spånga-Kista församling har inte möjlighet att erbjuda stöd i form av kläder eller pengar, men Svenska kyrkan har ansökningsperioder där man kan söka om ekonomisk stöd från stiftelser och fonder.

Församlingen har även ett tätt samarbete med andra som är verksamma i området, som moskéer, polisen, biblioteket, socialarbetare, där de samverkar för att dela lägesbilden och kunna erbjuda så bra stöd som möjligt.

Källa: Svenska kyrkan, Mitt i

EmmaLöf Hagström
08-550 550 65

Senaste nyheterna

Nakterhusskolan i Vega kan läggas ner nästa år.

Nakterhusskolan i Vega kan läggas ner nästa år.

Haninge kommun

Skola kan bli privat – föräldrar tar strid: "Känner sig lurade"

Nyheter

Politiska styret kan lägga ner grundskola ✔ Blixtinsatt möte ska bana väg för friskola ✔ Ilska bland föräldrar

Lina Sjökvist driver Gustavsbergs zoo och säljer enbart lagliga burar. Här med Lars Beckman (M).

Lina Sjökvist driver Gustavsbergs zoo och säljer enbart lagliga burar. Här med Lars Beckman (M).

Privat

Rikspolitiker besökte lokala zoobutiken i Gustavsberg

Nyheter

Ämnet: Hur kan man stoppa olagliga burar som säljs på nätet?

Frejas Café fick flest röster i pepparkakshustävlingen.

Frejas Café fick flest röster i pepparkakshustävlingen.

AB Solom

Frejas Café gjorde årets pepparkakshus

Nyheter

Vann med 44 procent av rösterna ✔ Lyckad pepparkakshusplundring i kommunhuset

Klara är professionell gosare – cuddling på heltid

Klara Ward får ofta svara på frågor om prostitution och moraliska gränser när folk får höra att hon jobbar med cuddling, "det är väldigt känsligt det här med beröring", säger hon.

Klara Ward får ofta svara på frågor om prostitution och moraliska gränser när folk får höra att hon jobbar med cuddling, "det är väldigt känsligt det här med beröring", säger hon.

Pekka Pääkkö

20250121143302
20250121151426
2025-01-21
14:33
2025-01-21 15:14

Klara Ward gosar på heltid. Men att jobba med cuddling, eller närhetscoachning, är inte alldeles enkelt.

– Det är rätt känsligt med beröring, säger hon.

Nere i källaren på Norrbackagatan sprider doftljusen en känsla av lugn. På golvet ligger en madrass. Här tar Klara Ward emot folk i behov av närhet. Sedan två år tillbaka arbetar hon som massör och ”professionell gosare” eller cuddler. Det hela började med så kallade kramkalas – ett gäng träffas för att helt enkelt krama varandra.

– Efter pandemin saknade jag kontakt med andra människor och såg att även andra gjorde det. Jag gick massagekurser och märkte att det inte räckte för alla. Kramkalasen var lätta och roliga, men det fanns även ett större behov än så, säger hon och tar en klunk ur den stora tekoppen.

Ibland kan det vara utmattande att jobba med att ge beröring, tycker Klara Ward. Sådana dagar är hon tydlig med det när hon kommer hem.

Ibland kan det vara utmattande att jobba med att ge beröring, tycker Klara Ward. Sådana dagar är hon tydlig med det när hon kommer hem.

Privat

I Japan har ”gosande” varit ett begrepp i över tio år. Även i USA har det länge pratats om det ur ett mer terapeutiskt perspektiv.

Klara Ward beskriver det som ”fysisk KBT” eller närhetsträning. Själv undviker hon begreppet terapi men tar emot personer i behov av fysisk närhet, som är osäkra över till exempel handsvett eller behöver lära sig att bli tagna på igen.

– De flesta som kommer hit är blyga män som är lite obekväma. De kanske är frånskilda och längtar efter närhet. Man kanske inte har varit nära någon på tio år och vet inte hur man ska göra, säger hon.

– Även kvinnor kommer hit. De vill våga vara nära någon igen, kanske har de varit med om tjatsex, våldsamma relationer eller övergrepp.

Tydliga gränsdragningar

Innan hon började med cuddling jobbade hon med it på Spotify. Förutom lokalen i Birkastan tar hon emot folk hemma i vardagsrummet på Lidingö. Ett möte börjar alltid med ett samtal och tydliga gränsdragningar, särskilt fysiska. Det hela ska vara påklätt och icke-sexuellt, understryker hon.

– Vi kan skeda och lyssna på musik. Någon vill kanske bara ha en hand på armen, andra vill krama direkt.

Händer det att någon tänjer på gränserna?

– Det händer absolut att folk får sexuella känslor. Att vilja pussa på munnen är vanligt, men då lugnar vi ner det. Vi håller det tryggt och stillsamt. Det är en del av det terapeutiska att vara medveten om vad som händer i kroppen, att hitta närvaro och inte gå på autopilot. Vad händer i kroppen om jag kliar dig i nacken till exempel?

De flesta kunder går bara enstaka gånger.

– Ofta väcks det en livsgnista efteråt. Känner man sig riktigt ensam länge kan man börja vända sig bort. Jag får dem att känna sig som en del av flocken igen.

Klara Ward delar lokalerna i Birkastan med en tantramassör, shaman och wombhealer. Tarotkort, kristaller, ljus och mycket annat tillhör den senare.

Klara Ward delar lokalerna i Birkastan med en tantramassör, shaman och wombhealer. Tarotkort, kristaller, ljus och mycket annat tillhör den senare.

Pekka Pääkkö

En av dem som besökt mottagningen är "Noah", som egentligen heter något annat.

– Jag upplevde att jag fått väldigt lite snäll beröring i mitt liv. Eftersom jag har varit sjuk har det varit mycket nålstick och behandlingar som gjort ont. Jag började gråta när någon tog snällt på mig, typ en sköterska som klappade mig på axeln.

– För mig var det mitt i prick att få komma till någon som är professionell och inte förväntar sig något tillbaka. Annars kanske man går på krogen och försöker ligga för att få närhet, men det är inget för mig. Det skulle nog bara blivit värre då. Vid fysisk beröring upplever man att tiden blir längre. En hand på en axel ger upplevelsen av att man umgåtts längre och kommit närmare varandra. Det skulle sjukvården kanske kunna tänka mer på: Beröringens kraft.

Klaras cuddling

Namn: Klara Ward.

Ålder: 46

Bor: Lidingö, Brevik.

Familj: Två tonårsdöttrar.

Jobb: Tantramassör och gosproffs, både i Birkastan och på Lidingö.

Intressen: Går i skogen, läser om rymden, gå på workshops, personlig utveckling.

Källa: Mitt i

EmilSalmaso
08-550 551 15