Det var den 26 mars som förskolenämnden beslutade att återkalla tillståndet för Lilla Viljaskolan Jylland och Lilla Viljaskolan Kotka, som drivs av Mångårdens förskolor. Detta efter ett Säpolarm om extremistkopplingar i den tidigare ägarkoncernen.

 Beslutet överklagades, vilket gjorde att förskolorna kunde fortsätta sin verksamhet i väntan på dom. Nu har förvaltningsrätten gett dem rätt.

– Vi är väldigt lättade och glada även om vi hela tiden varit trygga med att vi har haft rätt i sak, säger Patrik Nystedt, vd för Utbildia, som tog över Mångårdens förskolor i februari.

Enligt domen grundade sig förskolenämndens beslut på två yttranden från Säpo. Nämnden varnade för att personer i styrelsen hade haft kontakt med våldsbejakande islamister. Dessutom skulle en av dem tidigare ha verkat för en islamistisk terroristorganisation utomlands. ”

De utpekade har varit verksamma antingen som ägare eller styrelseledamöter inom ALM Education, Mångården Holding AB och Mångårdens förskolor AB, som tidigare drivits som Förskolan Mångården ekonomisk förening.

– Det vi kunde se var att förskolan hade en fin verksamhet och vi såg inga inslag av extremistisk karaktär, säger Patrik Nystedt.

Förvaltningsrätten har gjort bedömningen att ”de omständigheter som ligger till grund för Säpos riskbedömning inte innehåller några konkreta uppgifter som medför någon risk för att barnen ska utsättas för icke-demokratiska värderingar.”

”Det finns inga uppgifter i målen om att någon person som var verksam i Förskolan Mångården ekonomisk förening eller att någon som varit ägare eller styrelseledamot i de övriga bolag som nämns i Säkerhetspolisens yttranden i dag har någon koppling till Mångården”, skriver rätten.

Enligt domen saknar inte heller Mångårdens förskolor ekonomiska förutsättningar att driva förskolorna, vilket var ytterligare en anledning till att nämnden yrkade på en stängning.

– Våra jurister kommer att titta på domen och sedan ska vi ta ställning till om vi ska överklaga eller inte, säger Gunilla Davidsson, chef för förskoleförvaltningen på Stockholm stad.

Patrik Nystedt är VD för Utbildia som tog över Mångårdens förskolor i februari i år.

Patrik Nystedt är VD för Utbildia som tog över Mångårdens förskolor i februari i år.

Privat