Förändringens vindar blåser på Bup Brommaplan, som tar emot barn och unga från Bromma, Hässelby-Vällingby och Ekerö.

Nu ligger ett förslag på bordet om att omorganisera verksamheten, där planen är att införa en specialiserad neuropsykiatrisk enhet i de nuvarande lokalerna vid Brommaplan. Det innebär att mottagningen ska ta emot barn och unga med adhd och autism.

Den nya inriktningen innebär att ungefär hälften av de 1 100 patienterna på Bup Brommaplan kommer förflyttas in till mottagningen Serafen på Kungsholmen.

Verksamhetschefen Göran Rydén påpekar att det än så länge bara är ett förslag.

– Vi kommer göra risk- och konsekvensanalys, och ni kommer in i ett ganska tidigt skede nu och ställer frågor. Inga beslut är ännu fattade, säger han.

Ökat tryck på Kungsholmen

Så sent som i juli konstaterades att över hälften av de barn och unga som i maj hade sökt vård via Bup i regionen hade tvingats vänta längre än maxgränsen på 30 dagar vid första besöket. Men Göran Rydén ser ingen risk att mottagningen på Kungsholmen ska ha svårt att hantera det ökade antalet patienter.

– Det finns plats, Kungsholmens mottagning vid Serafen har nya lokaler, de är väl dimensionerade och vi har försökt bädda så mycket vi kan där för social-, barn- och ungdomspsykiatrin.

Göran Rydén, verksamhetschef för Bup Stockholm.

Göran Rydén, verksamhetschef för Bup Stockholm.

Per Englund

Längre resväg

Mitt i har pratat med en person med insyn i Bup som vill vara anonym som säger till att omorganiseringen riskerar slå hårt mot patienterna. Detta då deras kontakt bryts med personal de känner sig trygga med. Men också resvägen kan påverka.

– Bor man på Ekerö blir det en resa på över en timme. Samma sak för de som bor i Hässelby. Patienter som mår väldigt dåligt kanske tycker det är väldigt påfrestande och ångestdrivande att åka kommunal trafik, säger hen.

Göran Rydén medger att det är en nackdel att vissa patienter får längre resväg, men säger att behovet av specialiserad ungdomsvård är stort och att avvägninar har behövts göras.

– Men är det så att det handlar om väldigt allvarligt barnpsykiatrisk problematik och man inte kan ta sig till oss, så finns det möjligheter att få hembesök av oss över hela länet, säger han.

När det slutgiltiga beslutet tas är ännu oklart.

När det slutgiltiga beslutet tas är ännu oklart.

Malin Lövkvist

Oenigt i politiken

När det slutgiltiga beslutet om omorganiseringen tas är ännu oklart. Men Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i regionens psykiatriutskott, är positiv. Hon säger att omorganiseringen görs för att stärka bup och korta vårdköerna i hela regionen.

– Under våren har vi på politisk nivå gjort ett arbete för att försäkra oss om att förutsättningarna för nästa steg i förändringen finns på plats, inte minst givet att Region Stockholm haft ett ansträngt ekonomiskt läge. Vi i Mittenkoalitionen känner oss trygga med att Bup Brommaplan ska bli en specialiserad enhet för adhd och autism.

Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i psykiatriutskottet i Region Stockholm.

Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i psykiatriutskottet i Region Stockholm.

Fredrik Hjerling

Från oppositionen låter det inte lika muntert. Charlotte Broberg (M), ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämndens psykiatriutskott, kallar förslaget "beklagligt" i ett mejl till Mitt i.

"Det här är ytterligare en omorganisation inom psykiatrin som drabbar en skör patientgrupp. Unga som mår dåligt tvingas nu byta mottagning, och för många innebär det dessutom längre resor. Detta går emot vikten av kontinuitet och närhet som ofta betonas, men tycks inte vara viktigt för dessa unga patienter som mår psykiskt dåligt."