Vårberg fortsätter att växa. 86 nya lägenheter planeras i kvarteret mellan Vårholmsbackarna, Våruddsringen och Söderholmsberget. Av dem ska 80 bli vanliga hyresrätter och sex LSS-bostäder. I kvarteret finns i dag trevåningshus med öppna gårdar samt parkeringsbyggnader i betong. 

Tanken är att de nya bostäderna ska byggas på nuvarande parkeringsytor på Duvholmsgränd. Några av dem kan byggas ovanpå på de befintliga parkeringsgaragen, andra på parkeringsytorna runt omkring. 

– Tanken är att kunna utveckla parkeringsytorna. Vi har börjat titta på det men har ännu inte en färdig lösning, säger Joel Berring, på stadsbyggnadskontoret.

Tanken är att man ska kunna bygga på de orangemarkerade områdena på Duvholmsgränd.  På sikt vill staden även utreda om det går att bygga på de gulmarkerade.

Tanken är att man ska kunna bygga på de orangemarkerade områdena på Duvholmsgränd. På sikt vill staden även utreda om det går att bygga på de gulmarkerade.

Stockholms stad

Grönklassade kvarter

De befintliga bostäderna i kvarteret runtomkring har puts i dova färger och röda tak och har grönklassats av stadsmuseet, vilket innebär att de anses ha ett högt kulturhistoriskt värde. För att passa in i området får de nya bostäderna inte vara mer än två våningar högre än dem som redan finns på platsen. Men hur de ska se ut är inte klart. 

– Det är väldigt fina kvarter och det ska komma in en arkitekt och titta på förutsättningarna att ta in de färger och material som är på platsen, säger Joel Berring. 

LSS-bostäderna ska ligga intill radhusen i kvartet Askholmen och ska ligga i tvåvåningshus av trä. 

Stadsbyggnadskontoret vill även att förutsättningarna för att bygga ytterligare bostäder i området ska studeras. 

Risker vid skyfall utreds

En knäckfråga är att få parkeringsplatserna att räcka till när man bygger på befintliga parkeringsytor samtidigt som nya bostäder kommer till. En annan hur man ska lösa eventuella framtida skyfall eftersom kvarteren ligger i en dalgång. 

Ett sätt är att behålla den nuvarande gångtunneln så att vattenmassorna rinner rätt och inte hamnar i bostäder och källare, enligt Joel Berring. 

Planarbetet är tänkt att börja nu i september, och att planen ska ut på samråd i maj nästa år.