Grönsakstorget

Efter många turer blev Grönsakstorget, till flera göteborgares glädje, en bilfri mötesplats i sommar. Staden dukade upp med färggranna sittplatser, lekmöjligheter, tillfällig grönska och plats för mat och dryck. Inslag av musik och kultur har också förgyllt området.

Hösten nalkas och det är dags att plocka in sommarmöblemanget. Men Centerpartiet vill inte städa bort ett lyckat koncept och föreslår nu i ett yrkande att Grönsakstorget förblir folkligt året runt.

– Sommaren är kort och det finns mycket man kan göra i en stad året om och då är Grönsakstorget en bra plats för det. Vi tror att många har insett vilka spännande saker som händer när man faktiskt vågar ge utrymme till människor i stället för bilar, säger Kristoffer Filipsson (C), ledamot Stadsmiljönämnden.

Kristoffer Filipsson (C) stadssekreterare, Göteborgs kommunstyrelse och ledamot i Stadsmiljönämnden.

Kristoffer Filipsson (C) stadssekreterare, Göteborgs kommunstyrelse och ledamot i Stadsmiljönämnden.

Centerpartiet

Han menar även att i takt med klimatförändringarna behöver staden ställa om och främja hållbara resandet.

– En del av stadens strategi för att nå klimatmålen är att flytta p-platser från attraktiva platser till parkeringsanläggningar. Vi vill inte helt förbjuda bilar på Grönsakstorget utan komma fram till lösningar med aktörerna kring torget.

LÄS ÄVEN: Undersökning: Så tycker göteborgarna om sommargatorna 

Hur kan Grönsakstorget bli attraktivt även en ruskig höstdag?

– Vi föreslår olika evenemang kopplat till årstiderna som höst- och julmarknader. Man kan även ha olika funktioner som förändras under året som att en boulebana på sommaren blir en curlingbana på vintern. Vi kan inte ha fokus på det vi tar bort utan fokusera på vad vi kan tillföra staden.