Nedskärningarna mot Mångkulturellt centrum (MKC) fortsätter. När Botkyrkas politiker bröt avtalet med MKC innan sommaren under ett extrainsatt kommunfullmäktige ville det politiska styret inte presentera ett nytt avtal, vilket fick kritik av oppositionen.

Nu har M, C, KD, TuP och OS presenterat ett förslag som där MKC kan få 6,5 miljoner kronor under nästa år, medan den summan minskar med en halv miljon kronor under 2026. Under 2024 fick centret 6,7 miljoner kronor, efter neddragningen på 1,2 miljoner kronor på Tavernans personal.

– Det är en generell effektivisering. Vår målsättning är att alla verksamheter som vi stöttar ska komma Botkyrkaborna till godo. Det här är en nationell verksamhet, och då ska inte vi ge bidrag för hela den delen, säger Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Den stora stötestenen är dock inte det årliga bidraget, utan snarare frågan om lokalhyra. MKC har tidigare varit befriade från att betala hyran för sina lokaler, som årligen uppgått till cirka 3 miljoner kronor. Det bidraget stryks i föreslaget avtal.

Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Emilia Öije

– Alla som hyr av kommunen ska betala för sina lokaler. Det är mest rättvist mot alla, oavsett vilken förening det är. Varför ska någon vara hyresbefriad? säger Stina Lundgren.

Är ambitionen att MKC ska lägga ned?

– Nej. I avtalet som vi ska teckna tar vi vår del av ansvaret för att verksamheten ska kunna drivas vidare. De får en klumpsumma med pengar och de måste visa oss hur det kan gå Botkyrkaborna till bästa.

Slår mot barn- och ungdomsverksamheten

Att MKC förlorar grundstödet i form av lokalhyra riskerar leda till att de måste säga upp delar av sina lokaler vid Fittja gård – eller i värsta fall flytta, befarar Nina Edström, tf. verksamhetschef vid Mångkulturellt centrum.

– Jag vet inte vilka lokaler vi kan ha kvar. Men forskning och utställningar är vårt kärnuppdrag. Att producera och sprida kunskap om migrationens betydelse för oss som lever i landet tillsammans. Så vi måste ha kvar utställningshallen men i dag vet jag inte vilka lokaler vi kan ha kvar.

Nina Edström, tf. verksamhetschef Mångkulturellt centrum (MKC)

Nina Edström, tf. verksamhetschef Mångkulturellt centrum (MKC)

Mångkulturellt centrum

Däremot har andra delar fått ryka. Som MKC:s delaktighet i Stolta Fittja och annan samverkan med kommunala verksamheter riktat mot barn och unga. Det egna pedagogiska verksamheten, Verkstan, finns dock kvar.

– Vi får försöka hitta nya sätt att göra det på tills vi har möjlighet att anställa personal som kan arbeta mer dedikerat med det, säger Nina Edström.

Beslut om avtalet tas vid kommunfullmäktige i nästa vecka. Under kommunstyrelsen yrkade S, V och MP på att bidraget skulle höjas. SD yrkade på att ett avvecklingavtal tecknas med MKC.

Larmet: Framtiden är hotad för Mångkulturellt centrum

Mångkulturellt centrum i Fittja är i ekonomisk kris och har fått säga upp en stor del av sin personal. Kommunen har dragit ner på sitt bidrag och vill nu bryta avtalet och kräva miljonbelopp i hyra. På måndag väntar ett beslut som kan avgöra stiftelsens framtid.

Stiftelsen Mångkulturellt centrum, MKC, har i mer än tre decennier försett Botkyrka och Sverige med forskningsrön inom demokrati, segregation, rasism och kulturarv.

– Vi är en mötesplats i en del av Botkyrka som saknar mötesplatser. Men vi är också en kunskapsbas om och med migranters egna röster. Det är en unik institution för Sverige som inte finns på någon annan plats, säger Nina Edström, t.f. verksamhetschef.

Nina Edström, t.f. verksamhetschef Mångkulturellt centrum.

Nina Edström, t.f. verksamhetschef Mångkulturellt centrum.

Mångkulturellt centrum

Men snart kan det vara slut med det. MKC är just nu i sluttampen av en period av uppsägningar av personal. 14 av 23 personer har fått sluta. Av de nio som är kvar är flera på deltid.

Det började i höstas, kort efter att det politiska styret i Botkyrka, med Moderaterna i spetsen, kom till makten. Ett av de första besluten som den styrande minoriteten klubbade var att skära ned bidrag på 1,2 miljoner kronor till MKC, riktat mot restaurangen Tavernan.

Kritik i rapport

I samma veva som styret ströp pengarna till Tavernan meddelade kommunstyrelsens ordförande Stina Lundgren (M) att hela verksamheten på MKC ska ses över. Den översynen är inte klar än, men en extern granskning av stiftelsens ekonomi, gjord av revisionsbolaget PWC på uppdrag av kommunen, stod klar i början av maj.

Uteblivna pengar till Tavernan, restaurangen på Mångkulturellt centrum, var startskottet på de politiska nedskärningarna av centret.

Uteblivna pengar till Tavernan, restaurangen på Mångkulturellt centrum, var startskottet på de politiska nedskärningarna av centret.

Albin Tingstedt

I den slår man fast att MKC saknar en tydlig ansvarsfördelning av sin ekonomi, så som dokumentation kring internkontroll och budgetprocesserna.

Nina Edström tycker att rapporten ger en orättvis bild.

– Vi är en liten organisation och behöver inte alla dokumentationer som efterfrågas i rapporten. Däremot är råden från PWC ett bra stöd för att utveckla vår ekonomistyrning. Men vår bristande ekonomi beror inte på ekonomistyrningen.

Vad beror det på?

– 2023 hade vi en orolig utveckling. Vi fick inte hem alla budgeterade projekt, utbildningar och forskningsansökningar som vi räknat med. Mitt i det tog politiken bort 1,2 miljoner, så vi hann aldrig få chansen att hantera den uppkomna situationen.

Avgörs på måndag

Men det är inte politikens fel, menar Stina Lundgren (M).

Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Angie Gray

– När vi tog över var MKC redan i kris. Det var olyckligt att vi tog bort bidraget till Tavernan samtidigt som de redan stod på ruinens brant, men vi har sagt att vi kan stötta för Tavernans personal under uppsägningstiden.

MKC äskade 1,2 miljoner kronor från kommunen men fick nej. Då kom man överens om att kommunen ska täcka omställningskostnaderna för Tavernans personal, något­ som MKC menar kostar 736 000 kronor.

Kommunen å sin sida menar att det kostar 550 000 kronor. Hittills har MKC fått 350 000 kronor av stödet utbetalt, beslut om resterande tas av kommunstyrelsen på måndag. Om MKC inte får pengarna ser stiftelsen mörkt på framtiden.

– Trots de radikala neddragningarna vi gör i organisationen kommer vi inte att klara året om vi inte får beslut om den sista delen av uppsägningskostnaderna. Nu går vi vidare med den minsta organisation vi kan ha för att ändå uppfylla ändamålet i stadgarna, säger Nina Edström.

Vilket belopp som är uppe för beslut är ännu inte känt.

Bryter avtalet

Pengarna som MKC äskat om är fristående från det årliga bidrag som kommunen betalar ut. För 2024 bestod det bidraget av 6,7 miljoner kronor för helåret – drygt en miljon kronor mindre än året innan. Summan har beslutats i ett avtal som sträcker sig till slutet av 2026.

Men det avtalet kommer kommunen att riva upp.

– Vi ska skriva ett nytt avtal tillsammans med MKC inför 2025. Inför årets budget hade vi för kort om tid för att analysera verksamheten och dess utfall, säger Stina Lundgren.

Vad det nya avtalet ska innehålla vill Stina Lundgren inte kommentera innan det är framtaget. Men hon säger att lokalhyran i dagsläget ligger på ungefär tre miljoner kronor årligen, en kostnad som tidigare varit subventionerad av kommunen.

Ska MKC stå för sin egen lokalhyra?

– Ja, precis som alla andra. Hela den här notan kan inte ligga på Botkyrkas skatte­betalare. MKC är större än så – där måste staten och regionen också vara med och stötta, säger Stina Lundgren.

I protest mot detta startades en namninsamling som till dags datum har över 2 800 namnunderskrifter.

– Då måste vi ta från bidraget­ för att betala lokalhyran. Förhoppningsvis blir det inte så, och det finns ett starkt stöd för att det inte ska ske – det visar namninsamlingen, säger Nina Edström.

När vi tog över var MKC redan i kris.

Mångkulturellt centrum

Mångkulturellt centrum (MKC) startade 1986 i Botkyrka och ska verka för ett samhälle där mångfalden reflekteras i den nationella självbilden och där migration är en självklar del i det svenska kulturarvet.

Sedan 2003 har man verkat i lokalerna i Fittja gård.

Mångkulturellt centrum drivs av den kommunala­ stiftelsen med samma namn och finansieras med stöd från Botkyrka kommun, Region Stockholm och Kulturrådet. Under 2023 bidrog Botkyrka kommun med 7,8 miljoner kronor och Region Stockholm med 600 000 kronor.

Sedan år 2007 har kommunen och MKC löpande ingått uppdragsavtal genom vilka MKC utfört uppdrag och kommunen gett ersättning till MKC.

Efter indraget bidrag hösten 2023 riktat mot Tavernan har personal på restaurangen tagit över den i egen regi.

Källa: Mångkulturellt centrum, Botkyrka kommun

Politiken tänker bryta avtalet som tecknades med Mångkulturellt centrum (MKC) i höstas. Egentligen ska avtalet sträcka sig till      2026. Inom ramen för avtalet får MKC ett grundstöd motsvarande sin hyreskostnad för lokalerna, 3,1 miljoner kronor. Det tänker det politiska styret ändra på.

Politiken tänker bryta avtalet som tecknades med Mångkulturellt centrum (MKC) i höstas. Egentligen ska avtalet sträcka sig till 2026. Inom ramen för avtalet får MKC ett grundstöd motsvarande sin hyreskostnad för lokalerna, 3,1 miljoner kronor. Det tänker det politiska styret ändra på.

Angie Gray

Larmet: Framtiden är hotad för Mångkulturellt centrum

Kommunstyrelsen tar ställning till stödpengar till Mångkulturellt centrum för centrets framtid

Klart: Kommunen säger upp avtalet med MKC

Efter en lång politisk debatt står det klart att avtalet mellan kommunen och Mångkulturellt centrum (MKC) sägs upp. Hur ett nytt avtal kan se ut vill det politiska styret inte säga.

Det var både personpåhopp och anklagelser om nya lågvattenmärken i den nästan en och en halv timme långa debatten om Botkyrka kommuns avtal med Mångkulturellt centrum (MKC) kom på tal under det extrainkallade kommunfullmäktigesammanträdet i förra veckan.

Moderaterna, Tullingepartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Oberoende S ställde sig alla bakom förslaget att säga upp kommunens avtal med MKC. För detta fick de kritik av oppositionen, bland annat för att det inte är tydligt vad ett nytt avtal ska innehålla.

– Det är något vi får återkomma till, upprepade Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande, flera gånger från talarpodiet.

Hon har däremot tidigare varit tydlig med att MKC inte längre ska få något ekonomiskt stöd för sin lokalhyra, vilket i dag motsvarar ungefär tre miljoner kronor årligen. Nuvarande avtal måste sägas upp nu för att ett nytt ska kunna träda i kraft till årsskiftet.

Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet motsatte sig beslutet.

Sverigedemokraterna ville inte ha ett nytt avtal med MKC.

Samma kväll togs också beslutet att MKC ska få 250 000 kronor i omställningsstöd. S, L, MP och V tyckte att beloppet borde ha varit 386 000 kronor, men de fick inget gehör för detta.

Det är något vi får återkomma till

Kommunens avtal med Mångkulturellt centrum sägs upp.

Kommunens avtal med Mångkulturellt centrum sägs upp.

Albin Tingstedt

Klart: Kommunen säger upp avtalet med MKC

Kritiken från S, L, MP och V: Inget förslag på vad nya avtalet ska innehålla