Ett taktfast handklappande hörs från Edsbergs kastfält, ända bort till parkeringen och tennishallen. Och så ett karaktäristiskt kastvrål.
– Jaaaaaaaaakomigendååååååååååh!
En funktionär håller koll på var släggan dimper ner i gräset och kommer samtidigt med en brysk men välvillig uppmaning.
– Här ska du inte vara! Det regnar släggor!
För andra året i rad står Sollentuna kommun som värd för en friidrottsgymnasieträff med deltagare från sex av landets sju riksfriidrottsgymnasier, och ett gäng unga spjut-, diskus- och släggkastare passar på att tävla mot varandra på Edsbergs kastfält.
Finnkampsdebutant
Turebergs FK:s kasttränare Thomas Hirvonen är på plats och kollar in hur några av klubbens egna talanger står sig i konkurrensen.
Elin Runemar var en av Turebergs FK:s egna kastare som var i farten i kastburen på Edsbergs sportfält.
Tomas Stark
– Där är Ludvig Ellgren. Han kom tvåa i ungdomsfinnkampen i diskus i helgen. Och där har du Jesper Ahlin som kom trea i diskus i herrkampen, efter Daniel Ståhl och Simon Pettersson, säger han.
Även Karl Ludvik som gjorde seniordebut i årets Finnkamp, där han tävlade i sin huvudgren slägga, har dykt upp på kastfältet. 21-åringen från Solängen är en tidigare elev på riksfriidrottsgymnasiet på Rudbeck.
Tre Turebergare. Christer Ludvik, teknisk ledare i klubben, Thomas Hirvonen, kasttränare, och Karl Ludvik som precis har gjort seniordebut i Finnkampen.
Tomas Stark
– Nu är jag bara här för att kolla läget och hjälpa till lite, säger han.
"Fantastiskt kul"
Karl är inte helt nöjd med resultatet i Finnkampen där han kom sexa på 61,75, drygt ett par meter från hans relativt färska personliga rekord.
– Du var där i alla fall, konstaterar Thomas Hirvonen.
Släggans vikt för herrar fastställdes 1887 till 16 pund, vilket motsvarar 7,26 kilo. Damernas slägga väger 4 kilo.
Tomas Stark
Samtidigt som kastgänget tävlar har de jämnåriga löparna och hopparna träning på Sollentunavallen.
Senare på dagen ska eleverna få träffa ett gäng landslagsfriidrottare på Scandic Star Sollentuna. Tanken är att stjärnorna ska inspirera eleverna och bjuda på tips och råd från sina egna karriärer.
– Fantastiskt kul att se så många unga duktiga friidrottare vara i gång samtidigt. De peppar och hejar på varandra så det är en grym stämning och gemenskap, säger Sofia Kuylser, ansvarig för elitidrott och studier vid Svensk friidrott.
Även teori
Ett övergripande syfte är att träffen ska inspirera ungdomarna att fortsätta vilja satsa på friidrotten utifrån sina långsiktiga mål, och ge dem verktyg för hur en satsning blir så hållbar som möjligt.
– Friidrotten har många grenar som skiljer sig åt och kräver olika styrkor och träningsupplägg, det gör att eleverna på hemmaplan inte alltid har någon de kan sparra med och utvecklas med. Genom den här träffen kan alla släggkastare, sprinters eller stavhoppare på gymnasiet träffas, träna och ta rygg på varandra under några dagar, säger Urban Aruhn, verksamhetsansvarig på riksfriidrottsgymnasiet på Rudbeck i Sollentuna.
Utöver själva träningen blir det också teoretiska inslag som är viktiga för att ge eleverna förutsättningar för en lång karriär i framtiden.
– De kommer att få diskutera och analysera teknik och taktik och exempelvis prata om kost och återhämtning, säger Urban Aruhn.