– Det påverkar inget om man bara skjuter en handfull, det är bara spel för galleriet. Vi måste nöta och störa dem. Och i år har vi märkt skillnad, framför allt i Edsbergsparken och längs Strandvägen, säger Ludvig som är viltvårdare i Sollentuna öster om E4.

Den markanta ökningen beror på att det inte längre finns ett tak för hur många gäss som får skjutas, förklarar Ludvig.

– Tidigare fick vi en årlig tilldelning av länsstyrelsen på X antal gäss, oftast cirka fem, som vi fick viltvårda bort. Men det har ändrats nu så att det är allmän skyddsjakt om det är minst fem gäss på en plats och vi bedömer att de är en olägenhet.

Bajset förorenar badvattnet

De två villkoren är knappast något problem att uppfylla. Till att börja med är det snarast en regel utan undantag att gässen som dyker upp vid stränderna är fler än fem.

– Ja, det är ju 100-talas vid exempelvis Edsbergs slott och på Strandvägen, men även vid Rösjöbadet är de ofta många, säger Ludvig.

Det andra kravet säger att gässen ska medföra ”olägenhet för människors hälsa” och det gör de då bakterier från deras bajs försämrar vattenkvaliteten.

– Problemet är att de gillar kortklippt gräs precis som vi, så därför söker de sig till badstränderna, säger Ludvig.

"Gäller att skapa en otrygg miljö"

Det innebär ett stort irritationsmoment för många Sollentunabor. Både gässen i sig och deras avföring upplevs som störande.

”För att utrota gässen behövs ingen forskning. Det är bara att utrota, skjuta och göra (billiga) jackor av dunet”, skrev en arg Sollentuna i en insändare i Mitt i för ett par veckor sedan.

– Tillsammans med rådjur i villaträdgårdarna är gäss det vi får överlägset mest klagomål på från invånarna, säger Ludvig.

Jakt och viltvård är dock inte den enda lösningen på gåsproblemet.

– Nej, vi har varit nere och stört dem många gånger också. Vi kan gå där med hundar till exempel. Det gäller att skapa en otrygg miljö för dem.

Om ni jagar bort dem från Sollentuna – vad säger folk då i grannkommunerna?

– Förhoppningen är att gässen ska flytta till ställen där de inte är en olägenhet.

I förra veckan var det helt tomt på gäss kring norra Edsviken. Däremot fanns en stor flock i Rösjöbadet.

Gäss på genomresa söderut, har stannat till vid Rösjöbadet i Sollentuna.

Gäss på genomresa söderut, har stannat till vid Rösjöbadet i Sollentuna.

Tomas Stark

– De flyttar söderut nu. Gässen i Rösjön kommer nog norrifrån och stannar bara till för att vila ett par dagar. Att skjuta av dem nu gör absolut ingenting för badsäsongen i Sollentuna 2024. Det är under våren och tidig sommar som vi kan göra nytta, säger Ludvig.

"Försöker vara som spöken"

Oftast får han och hans kolleger uppskattning från Sollentunaborna, men ibland kommer klagomål om att ”viltvårdarna gör ingenting”.

– Men vi är ju ute tidiga morgnar, när det ljusnar. På sommaren kan det vara att vi börjar vid 03 och slutar vid 06 när folk börjar vakna. Vi försöker vara som spöken och inte synas.

Näst mest klagomål, efter gässen, gäller rådjur i villaområden. Även antalet rådjur som viltvårdas bort har ökat. Hittills i år har uppemot 90 råddjur skjutits av viltvårdarna i Sollentuna.

Rådjur är en vanlig syn i Sollentunas villaträdgårdar, som här i en trädgård i Häggvik.

Rådjur är en vanlig syn i Sollentunas villaträdgårdar, som här i en trädgård i Häggvik.

Tomas Stark

– Då gäller det alla rådjur. De som är svårt skadade efter viltolyckor i trafiken. De som är skadade efter en mindre olycka eller har fastnat i staket eller trädgårdsnät. Och så de som vi skjuter i förebyggande syfte, som rör sig i villaområden eller andra trafikerade områden.

Äpplen lockar rådjuren till skogs

Precis som med gäss så är det inte bara bössan som används. Viltvårdarna annonserar efter fallfrukt som de åker och hämtar hos Sollentunas husägare för att köra ut i skogen.

Viltvård går långt ifrån ut på att bara skjuta. De senaste veckorna har Ludvig åkt runt och hämtat mängder av fruktsäckar i Sollentunas villaträdgårdar och kört ute dem i skogen för att locka rådjuren dit.

Viltvård går långt ifrån ut på att bara skjuta. De senaste veckorna har Ludvig åkt runt och hämtat mängder av fruktsäckar i Sollentunas villaträdgårdar och kört ute dem i skogen för att locka rådjuren dit.

Mikael Andersson

– Äpplen är som godis för rådjur. De verkligen dras hit, bort från trädgårdarna, säger Ludvig när Lokaltidningen Mitt i hänger med ut i Törnskogen där han tömmer tre sopsäckar med äpplen mitt på ett stort öppet fält.

Även dovhjort, älg, vildsvin och grävling kan lockas av frukten och några viltstigar avspeglar sig tydligt i det höga gräset kring djurens äppelbuffé.

Ludvig dukar upp en äppelbuffé i Törnskogen.

Ludvig dukar upp en äppelbuffé i Törnskogen.

Mikael Andersson

– Vi har kört tonvis med äpplen bort från trädgårdarna och hit de senaste veckorna. Sedan vi började med det har vi inte haft en enda viltolycka. Det är en tillfällighet, men vi ser ändå att det här gör stor nytta, säger Ludvig.