Ett nytt år är här och med det kommer nya politiska prioriteringar.
Efter att ha avslutat 2024 med att stänga ner stadsdelens minst besökta fritidsgård, den i Västboda, vill Farsta stadsdelsnämnd nu satsa på just fritidsverksamheten.
– Att Västboda lades ner handlade inte om att spara pengar utan om att verksamheten hade för få besökare. Då var det bättre att lägga kraften på de andra, mer populära, gårdar som finns. Vi har också fått en utökad ram från kommunfullmäktige för området barn, kultur och fritid, säger Laura Roselli (V), ordförande i Farsta stadsdelsnämnd.
Nedläggningen av Västboda fritidsgård har frigjort resurser för att satsa på andra gårdar.
Mattias Kamgren
Mer öppet där behovet är störst
Den eller de fritidsgårdar som har störst behov ska få utökade öppettider. Det står som första punkt bland prioriterade satsningar i stadsdelens verksamhetsplan för 2025. Vilken eller vilka gårdar det blir är dock inte klart än.
Stadsdelsnämnden vill också se fler ledarledda aktiviteter inom fritiden, och att barn och unga som besöker fritidsgårdarna ska få delta mer i planering av aktiviteter.
Laura Roselli (V), ordförande i Farsta stadsdelsnämnd.
Mattias Kamgren
– Vi vill erbjuda fler ledarledda aktiviteter eftersom vi ser det som ett sätt att öka kvalitén på verksamheten och göra den än mer attraktiv, säger Laura Roselli.
Utbudet av gratis aktiviteter för barn under skolloven ska också utvecklas under 2025, enligt verksamhetsplanen.
Nytt ansvar
Stadsdelsnämnden har också fått ett nytt ansvarsområde. Sedan tidigare beslutar Farstapolitikerna bland annat om förskola, äldreomsorg och stadsmiljö. Nu ingår även det som kallas ”lokal områdesutveckling”. Det arbetet ska inledas med en analys av vilka behov som finns.
– Målet är att kunna sätta ytterligare fokus på utvecklingen med avstamp i lokala behov. De lokala perspektiven ska styra mer i hur stadens pengar används, så att medel faktiskt läggs där behoven är som störst, säger Laura Roselli.
Hästhagens gamla bollplan ska bli park under 2025.
Mattias Kamgren