Ett 60-tal hus skadades, förödelsen i radhuslängan var stor – och totalt drabbades 236 personer.
Under fredagen kom så domen i Solna tingsrätt mot de åtta åtalade personer som misstänks varit inblandade i den stora radhusexplosionen på Lingonrisgränd i Hässelby villastad, 16 mars.
Detonationen är sammankopplatd med en konflikt mellan två av de etablerade kriminella nätverken under våldsvågen 2023. Åtalet har även innefattat ett försök till sprängning i Årsta industriområde veckan innan Hässelby-dådet, den 9 mars, och samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor efter ett beslag i Upplands Väsby samma månad, samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och grovt vapenbrott efter beslag i en lägenhet i Bålsta i april 2023.
Fängelsestraff och sluten ungdomsvård
Tingsrätten dömer tre personer för försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse för bomben i Hässelby.
Ytterligare en person döms för inblandning i sprängningen, för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
En 23-årig man döms till 14 års fängelse, en annan 23-årig man döms till sju år och sex månaders fängelse, en 20-årig man döms till fem år och sex månaders fängelse och en 21-årig man döms till tre års fängelse.
Anette, Joakim och Pär tillhör de värst drabbade boende och de har varit evakuerade sedan bomben förstörde deras hus. Bild från december 2023.
Stefan Källstigen
Enligt åklagaren Alexandra Bittner var sprängningen riktad mot ett av husen där anhöriga till en person med kopplingar till Foxtrot-nätverket bor.
– Jag tycker tingsrätten tagit till sig av vår bevisning och de har förstått hur brottsligheten gått till här, vilket är positivt, säger åklagaren Alexandra Bittner till Mitt i på fredagen.
– De inblandade har fått stränga påföljder som visar allvaret i brottsligheten, fortsätter hon.
Tingsrätten dömer tre personer för sprängningsförsöket i Årsta, två av dem döms även för sprängningen i Hässelby.
17-åring utförde dåden
En person som vid tillfället var 17 år gammal utförde sprängningsdåden i både Hässelby och Årsta. Men han gjorde det tillsammans och i samförstånd med två andra personer som inte befann sig i direkt anslutning till brottsplatserna, men som utövat inflytande och haft en sådan central roll att de agerat som gärningsmän.
Bild efter detonationen 16 mars 2023 i radhusområdet.
Stefan Källstigen
Mitt i har tidigare berättat att polisen hade kunnat stoppa brottet. Polisens spanare följde gärningsmännen i radhusområdet under kvällen, men man missade att se att en bombväska togs ut ur en bil.
Den då 17-åriga mannen döms till sluten ungdomsvård i fyra år. För en annan, vid brottstillfället också 17-årig man, har påföljden bestämts till sluten ungdomsvård i 1 år och 4 månader.
– Jag ska läsa domen i detalj nu, och först därefter tar vi beslut om vi ska överklaga, säger Alexandra Bittner.
Totalt fem personer, varav tre små barn, befann sig i huset när explosionen skedde och det fanns en stor fara för deras liv, har Alexandra Bittner tidigare konstaterat.
Bild från i december 2023 från det drabbade radhusområdet på Lingonrisgränd i Hässelby villastad som renoverats sedan sprängningen 16 mars 2023.
Stefan Källstigen
En av de kraftigaste sprängningarna
Enligt Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har sprängladdningen i Hässelby orsakats av cirka 15 kilo dynamitsprängämne – vilket gör den till en av de största sprängladdningar som detonerat i svensk civil miljö de senaste åren.
– Jag vågar inte svara på om det är den grövsta prängladdningen någonsin i ett bostadsområde i civil miljö, det får jag hänvisa till FOI för, svarar Alexandra Bittner på Mitt i:s fråga om det är den grövsta någonsin.
Mitt i når även Kristofer Stahre, försvarare till 23-åringen som döms till 14 års fängelse:
– Vi kommer överklaga. Jag noterar att juristdomaren var skiljaktig och ville frikänna för försök till mord. Det ger oss hopp inför hovrätten.
Två frikänns
Två personer frikänns helt från brott.
En av de misstänkta har varit under 15 år och har därför inte åtalats.
De drabbade grannarna ansåg i december i en intervju med Mitt i att stödet från myndigheter och lokalsamhälle varit obefintligt efter förödelsen i radhuslängan och att förtroendet för samhället är som bortblåst.
Kadir Kasirga (S).
Sveriges riksdag
Riksdagsledamoten Kadir Kasirga (S) är kritisk till hur utelämnade de oskyldiga brottsoffren varit i våldsvågen. Han vill se fler åtgärder från justitieminister Gunnar Strömmer (M).
– Initiativen som regeringen initierat ligger två, tre år framåt i tiden. Det kommer inte hjälpa de oskyldiga som drabbats i Hässelby villastad, Sundbyberg, Uppsala, Malmö och Göteborg.
Kasirga vill att en statlig insatsgrupp inrättas så fort som möjligt, som kan sättas in direkt till exempel sprängdåd sker i bostadskvarter.
– De ska kunna hjälpa drabbade i kontakter med försäkringsbolag och myndigheter. Vi politiker måste hitta lösningar i denna situation.