Rättegången efter det allvarliga sprängdådet på Lingonrisgränd i Hässelby norra villastad avslutas preliminärt den 26 januari och domen väntas i februari.
Dådet kopplas till våldsvågen och är ett av de grövsta sprängdåd som drabbat ett bostadsområde i Stockholm.
Ovanligt kraftig detonation
Ett 60-tal hus fick skador, flera med totalförstörda fasader eller kök. 15 kilo dynamit användes mot ett eller två kilo, som varit vanligt vid andra sprängdåd.
Anette, Joakim och Pär utanför sina gamla radhus på Lingonrisgränd i Hässelby norra villastad.
Stefan Källstigen
– Känslorna av övergivenhet, den totala utsattheten, nonchalansen, arrogansen från samhället och myndigheter mot oss från dag ett. Och detta när du fått ditt liv förstört. Det tar på en fruktansvärt mycket, sade Joakim, en av de drabbade, till Mitt i innan jul.
Trygghetspunkt 2,5 kilometer bort
Stadsdelen har tidigare bland annat fått kritik för att man aktiverade sin trygghetspunkt med krisstödjare och volontärer borta vid Åkermyntans fritidsgård – 2,5 kilometer ifrån det drabbade radhusområdet.
– Det var närmaste lokalen vi hade rådighet över, säger nu Hässelby-Vällingbys stadsdelsdirektör Toni Mellblom.
Toni Mellblom, stadsdelsdirektör i Hässelby-Vällingby.
Johan Lidemark
Uppsökande arbete dröjde
Han betonar att stadsdelsförvaltningens krisstöd aktiverades direkt efter sprängningen.
Men först den 28 mars tog stadsdelsförvaltningen beslut om att starta ett uppsökande arbete för att undersöka om alla drabbade fått stöd.
Känslosamt stadsdelsmöte
Då hade det gått 13 dagar sedan sprängningen skett. Två dagar senare, 30 mars, närvarade två av de värst drabbade hushållen på en väldigt känslosam stadsdelsnämnd.
– Man framförde kritik kring hur vårt stöd fungerat. Man tyckte helt enkelt det varit otillräckligt. Vi tog till oss av kritiken, säger Toni Mellblom.
Radhusområdet har varit avstängt för renoveringar sedan sprängningen 16 mars.
Stefan Källstigen
Efter ny kritik – kontaktpersoner utsågs
Den 25 april träffade han, stadsdelsnämndens ordförande Lisa Carlsson (S) samt andra politiker från stadsledningen drabbade hushåll för att följa upp.
– Vid detta möte framfördes nya synpunkter från några av deltagarna kring Hässelby-Vällingby stadsdels och försäkringsbolagens hantering. Vi fattade beslut om att alla skulle få en kontaktperson från oss som skulle hålla regelbunden kontakt om man önskade, säger Toni Mellblom.
Lisa Carlsson (S), Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnds ordförande.
Naseem Quraishi-Larsson
Carlsson (S): Hjälpen behöver ses över
Lisa Carlsson (S), stadsdelsnämndens ordförande, anser att man erbjudit stöd och hjälp till de drabbade.
– Vi fortsätter hjälpas åt med det som går, men tyvärr ligger mycket på försäkringsbolagen. Det har dock blivit uppenbart att hjälpen för brottsoffer behöver ses över juridiskt. Det är dock i första hand en fråga för regeringen.