Brynt smör och salvia. Grönt äpple och gurka. Lingon och saltkola. Med frukt och bär från området vill Gamla Enskede-borna Christian Quaglia och Joakim Hjert ta vara på "trädgårdsstadens smaker" i sina egna kombinationer.

– Vi kan sitta länge och prata om vilka smaker som skulle fungera ihop. Det är väldigt kul och kreativt att experimentera, säger Joakim Hjert.

– Vi är inte heller låsta eller skolade så att vi måste ta oss an klassiska smaker, säger Christian Quaglia.

De visar runt i Lilla gungans glass nya lokal. Där hoppas de kunna skapa en romantisk sekelskifteskänsla. Går allt enligt plan så öppnar glasshaket i april/maj.

– Man kommer att kunna se på när vi gör glassen, känna doften när vi kokar bären, och slå sig ner med en gelato och en kaffe, säger Christian Quaglia.

Glassuniversitet

Vi backar bandet till våren 2024. Christian Quaglia och Joakim Hjert, som kommer från mode- respektive inredningsbranschen, hade planer på att studera på ett glassuniversitet i Bologna, Italien. Men en googling ledde dem i stället till en snabbkurs i Stockholm, som ägaren av prisbelönta gelaterian Snö stod bakom.

– Redan när vi gjorde vår första gelato kände vi att vi hade en fallenhet, den blev väldigt god, säger Joakim Hjert.

En del renovering återstår i nya lokalen. Bostadsrättsföreningen som har den hörde av sig till Christian och Joakim och frågade om de var intresserade.

En del renovering återstår i nya lokalen. Bostadsrättsföreningen som har den hörde av sig till Christian och Joakim och frågade om de var intresserade.

Mimmi Epstein

I maj förra året öppnade han och Christian Quaglia en pop up-glassbutik på Stockholmsvägen som hade öppet över sommaren.

Stammisarna strömmade till, inte bara från närområdet.

– Det kom folk från Uppsala, det kom folk från Skåne. De hade portabla frysar i bilen. Vi är enormt tacksamma till alla som har hejat på oss, säger Joakim Hjert.

Under hösten har de haft produktionslokal i källaren där de bor och sålt glass via sociala medier.

– Vi har ett basutbud med smaker och kommer med uppstickare då och då. Den galnaste smaken gjorde Joakim i vintras. Lussebulleglass. Man kanske tror att det handlar om att tillsätta saffran, men Joakim bakade lussebullar, frös in dem och rev sedan ner dem i glassen, säger Christian Quaglia.

Vilka smaker är mest poppis?

– Grönt äpple med gurka, pistage och choklad kommer på delad förstaplats, säger Joakim Hjert.

– Vi tar också hand om svinn, många uppskattar att kunna smaka på sitt närområde, säger Christian Quaglia.