Inför sommaren varnade Skärholmspolisen barn och vårdnadshavare för att gängkriminella skulle försöka rekrytera barn. För att förhindra det har polisen rört sig extra mycket i området.
Hur har läget varit under sommaren?
– Vi märker återkommande att äldre kriminella rör sig runt väldigt unga personer på platser där det inte finns så många vuxna. Det oroar oss att syftet med kontakterna är att få barn eller unga att delta i kriminella förehavande, säger Susan Friberg, polischef i Skärholmen.
Det har bland annat skett på idrottsplatser och skolgårdar på eftermiddagar och kvällar.
– Vår främsta åtgärd är att dokumentera det vi ser. Och även prata med vårdnadshavare till de unga som vi träffar på de här platserna i nära anslutning till äldre ungdomar som är kopplade till nätverk eller olika typer av kriminell verksamhet. Vi ringer upp vårdnadshavare och skjutsar hem barn och hjälper vårdnadshavare att prata med sina barn om det. Vi lämnar också information till socialtjänsten.
Barnen som kontaktats har varit i 10-11 årsåldern och de kriminella som närmat sig dem från 16 år och uppåt.
Vilka reaktioner har ni fått när ni har skjutsat hem barn?
– Det är blandat, det finns många som visar tacksamhet för att vi uppmärksammar det här. Sedan finns det föräldrar som upplever att deras barn inte har något med de kriminella att göra och att det finns naturliga skäl till att de pratat med en person som att det varit en granne. Barnen själva säger oftast inte så mycket.
"Det här är en situation vi jobbar med hela tiden", säger Elisabet Berner, är chef för fältassistenterna i Skärholmen.
Arkivbild
Lugnare än väntat
Men enligt socialtjänsten i Skärholmen har det, trots det, varit lugnare än väntat.
– Det fanns en farhåga att det skulle förvärras under sommaren men det har inte vi sett att det har utan det har varit ungefär som under våren. Vi har haft folk ute hela sommaren och det här är en situation vi jobbar med hela tiden, säger Elisabet Berner, Områdeschef för de förebyggande och främjande verksamheterna i Skärholmen där fältassistenterna ingår.
I Skärholmens stadsdelsområde finns i dagsläget fyra fältassistenter som arbetar i team på två och två. Det innebär att de bara kan vara i två av stadsdelens fyra områden vid samma tillfälle. Men de arbetar inte på lördagar och söndagar.
Vi märker återkommande att äldre kriminella rör sig runt väldigt unga personer där det inte finns så många vuxna.
Skulle ni behöva vara fler så att ni kunde vara i alla fyra stadsdelsområden och även arbeta på helgen?
– Nej, det förebyggande och främjande arbetet bedrivs på flera plan där fältassistenterna är en del och de samarbetar med flera aktörer som kompletterar deras jobb tex vår fritidsverksamhet, en livaktig verksamhet som har varit öppen hela sommaren. Fritiden har öppet kvällar och helger och vi har gårdar och parklekar på flera olika platser i stadsdelen. Så mot bakgrund av det sammanlagda förebyggande arbetet och den verksamhet vi har riktad mot ungdomar i stadsdelen tycker jag att vi använder resurserna där de gör bäst nytta.
Förutom fältassistenterna arbetar sedan i våras två personer från ungdomsjouren uppsökande bland unga i Skärholmen. De kommer att jobba året ut.
Polischef Susan Friberg har ingen åsikt om fältassistenterna behöver bli fler.
– Alla vuxna goda krafter som är ute och förstärker vuxennärvaron är ju bra. Det centrala är inte om det är fältare utan att det behövs mer vuxennärvaro på platser där ungdomar befinner sig.
Ny risker inför skolstart
I samband med skolstarten uppmanar Skärholmspolisen återigen vårdnadshavare och andra vuxna att vara uppmärksamma på att gängen försöker rekrytera nya barn.
– Det är en nystart med många förändringar, man kanske får nya klasskamrater eller byter skola där man inte känner någon. Det är sårbart när man byter miljöer som när man går från mellanstadiet till högstadiet och ska hitta sin tillhörighet och en plats i sammanhanget. Det kan vara en tid när man gör fler val, säger Susan Friberg.
Har du något råd till föräldrar nu strax efter skolstarten?
– Visa intresse, var delaktig och nyfiken på kompisar. Etablera föräldrakontakt och skapa föräldragrupper med gemensamma förhållningssätt och tider, platser där man kan vara och öka den sociala kontrollen av våra barn.
Samtidigt betonar Susan Friberg att det är viktigt att inte bli för rädd.
– Vi får inte isolera våra barn de måste få skapa relationer och vara ute.