"Under fåglarnas vingslag" är skriven utifrån egna erfarenheter och samtal med andra i samma situation.

– Tanken är att man som förälder ska få ett verktyg att prata med sitt barn om hur det blev till. Vi vill skildra själva resan, som kan vara tuff och jobbig men också fylld av så mycket kärlek till någon som man inte ens vet om den kommer att finnas. Den är skriven i jag-form så att föräldrar ska kunna lägga in sin egen berättelse om de vill det, säger Maria Holfve.

Fick depressioner

Både hon och Thais Mota Eriksson drabbades av depressionssymtom under åren när de försökte bli gravida.

– Jag mådde så psykiskt dåligt av hormonerna, och fick många ångestattacker. Jag, som annars är en social person, ville inte alls träffa folk. Ibland hade jag svårt att ta mig upp ur sängen. Och jag tycker inte att det pratas så mycket om den biten, säger Maria Holfve.

Hon beskriver att "vardagen gick i två veckors-intervaller". Ägglossning, menstruation.

– Och när jag väl fick mens så blev det en påminnelse flera gånger om dagen om att det inte hade blivit något den gången heller, säger Maria Holfve, som har startat en samtalsgrupp för ofrivilligt barnlösa.

"Vi vill förmedla hopp med boken. Äggdonation, IVF, adoption. Det finns många sätt att skaffa barn på", säger Thais Mota Eriksson.

"Vi vill förmedla hopp med boken. Äggdonation, IVF, adoption. Det finns många sätt att skaffa barn på", säger Thais Mota Eriksson.

Mimmi Epstein

– Väntan när ett embryo har satts in i livmodern är svår. Det går inte att tänka på något annat. Dagarna mellan insättning och graviditetstest kallas för "ruvardagar". Att dela känslorna kring det med andra med liknande erfarenheter har gett jättemycket.

Stress när andra fick barn

Hon upplever att det var svårt för omgivningen att förstå hennes situation. Det var också en stressfaktor när många omkring henne började få barn.

– Folk vill väl, men det kan bli så fel. Man får råd som "slappna av så blir det säkert bra". Men det är ju inte att man ligger sämre än andra som är problemet, säger Maria Holfve och fortsätter:

– Utan övriga jämförelser tror jag att det är lättare att acceptera om någon sörjer ett dödsfall till exempel. Ett liv som inte blir av är det nog svårare för många att relatera till.

Både hon och Thais Mota Eriksson tog hjälp av vården för att bli gravida, och båda lyckades till slut. Maria har i dag tre barn, och Thais fick sitt första barn för ett och ett halvt år sedan. Då var Maria med som doula.

– Det betydde otroligt mycket, Maria var med mig i hela processen. Det tredje året hamnade jag i en depression, jag orkade inte mer. Vi fick ta en paus med boken. Sen blev jag gravid, säger Thais Mota Eriksson, som har illustrerat boken.

"Under fåglarnas vingslag" tog fyra år att färdigställa.

– De sista veckorna innan jag skulle föda barn fick jag plötsligt en sådan energi, då illustrerade jag jättemycket. Jag tänkte väl att jag ville passa på, säger Thais Mota Eriksson.