Den 22 april var olyckan framme. Silva Hildbrand, 64 år, snubblade på en uteserveringsmöbel vid Mariaplan och ramlade handlöst till marken. Hon bröt båda sina handleder och spräckte ett knä i fallet.
Efter en omfattande operation och en vecka på sjukhus skrevs Silva ut med en rehabiliteringsplan. Då var båda hennes handleder gipsade och hennes ben hölls rakt med hjälp av en ställning.
Silva kunde omöjligt åka hem.
– Jag bor tre trappor upp, utan hiss. Det fanns inte en chans att jag skulle kunna ta mig upp till lägenheten, säger hon.
Bo hos sin dotter
Det bestämdes att Silva temporärt skulle flytta hem till sin dotter, en knapp kilometer bort i samma område, där det finns en hiss.
Att Silva skulle beviljas sjuktransport från Mölndals sjukhus var självklart. Men att hon skulle bli körd till sin dotter var det inte tal om. Svaret från kundtjänsten i Senegal, var att hon enbart kunde beviljas en resa till sin folkbokföringsadress.
Susanne Bengtsson, på regionens sjukreseenhet, förklarar:
– Om en patient av hälsoskäl inte kan ta sig till eller från vården på egen hand, kan den få åka sjukresetaxi. I lagen och regelverket står det att patienter ersätts för sjukresor mellan sin folkbokföringsadress och vården.
Om adressen dit patienten vill åka ligger närmare sjukhuset än folkbokföringsadressen, kan det gå bra att få skjuts dit. Men om det är längre bort är det blankt nej.
Silva och hennes dotter bor 950 meter ifrån varandra i samma stadsdel.
Hon kunde se avståndet i Majorna på sin karta i Senegal,
– Personen jag pratade med påstod att det var fem kilometer mellan Slottsskogsgatan och Gröna gatan. Det kunde hon se på sin karta, berättar Silva.
Ben och armar i gips
Att hon själv skulle kunna ta sig från sin adress hem till dottern var också otänkbart. Hon kunde inte gå själv och på grund av benets position fick hon inte plats i en personbil.
– Under mitt fjärde samtal till kundtjänsten fick jag tag i en person som bad att någon ur personalen skulle intyga att jag inte kunde bo hemma. Jag hämtade en sjuksköterska i korridoren, som pratade med kundtjänsten.
Efter att Silva lämnade sjukhuset har hon gjort flera resor tillbaka för röntgen och fysioterapi. Varje gång hon har bokat en sjuktransport, har hon fått hasa sig med hjälp av rollator från sin dotters bostad till sin egen hemadress.
Finns det ingen flexibilitet i regelverket?
– Jo, om vården bedömer att det är olämpligt för patienten att återvända till sin folkbokföringsadress kan en resa vara längre än resan till folkbokföringsadressen. Men den längre resan kan bara ske en gång, säger Susanne Bengtsson på regionservice.
En månad efter fallet på Mariaplan är Silva på bättringsvägen. Gipset runt handlederna är borttaget och hon kan böja på knät igen. Nu tar hon spårvagnen till Mölndals sjukhus för sina återbesök.
– På sjukhuset har allt fungerat jättebra och jag har mött fantastisk personal. Men det här med sjukresorna... Det har varit en resa, säger hon.