Turerna kring Sandåkraskolans framtid har varit fler än vad som ryms i en artikel.

Så sent som 2021 presenterade staden planer på att riva nuvarande skolbyggnader och bygga en ny skola med högstadium på ungefär samma plats.

Men på grund av ändrade elevprognoser har den idén skrotats. Planen är i stället att Sandåkraskolan ska flytta sin verksamhet till den nya stora grundskola – också med högstadium – som ska byggas i Stora Sköndal.

Den har fått arbetsnamnet Nya Sandåkraskolan i Stora Sköndal. Lägligt nog skulle den stå färdig ungefär samtidigt som byggloven för Sandåkraskolans tillfälliga paviljonger går ut, vilket sker 2029-2031.

Tre ovissa år

Men – nu har även denna plan ställts på ända. Den nya skolan i Stora Sköndal blir försenad. Den väntas inte stå färdig förrän 2032.

Det ger ett glapp på tre år när Sandåkras elever inte har någonstans att ta vägen. I stället för en kort och smidig flytt till en sprillans ny skola inom Sköndal väntar – ja, vad då?

Svaret på det har inte utbildningsförvaltningen än.

– Tyvärr inte. Det stämmer att det för närvarande finns ett glapp i planeringen. Så snart det finns beslut om att bygga nya skolan vid Stora Sköndal och tidplanen för byggnationen är mer säker än i dag så behöver vi ta i den frågan, säger Thomas Eriksson, chef för utbildningsförvaltningens lokalenhet.

Visionsbild av den planerade grundskolan i Stora Sköndal.

Visionsbild av den planerade grundskolan i Stora Sköndal.

Engram

Rektor tar det med ro

Sandåkraskolans rektor Åsa Selin Finberg är luttrad vad gäller lokalfrågor, och hetsar inte upp sig över något som ligger så pass långt fram i tiden.

– Jag vet att mycket ändras vad gäller elevantal och lokaltillgång. Jag har varit i många diskussioner med lokalenheten genom åren. Trots att det varit en del oro har det alltid löst sig, säger hon.

Hur nuvarande Sandåkraskolans fasta lokaler ska användas på sikt är oklart.

– Det första steget blir att utrymma och avveckla de tillfälliga lokalerna, sen behöver de fasta lokalerna gå igenom underhåll. Därefter får framtiden utvisa vad som händer med Sandåkra, säger Thomas Eriksson.