Centrum
Dramat om Valhallabadets vara eller icke vara i ett framtida Göteborg fortsätter. En bred skara politiker vill sedan länge riva badhuset från 1950-talet för att göra plats åt en ny multisportarena. Göteborgarna håller inte med.
Eva Henrik-Klemens är en av alla stadens engagerade invånare. Nyligen gav hon sig in i kampen genom Göteborgsförslaget: Ompröva beslutet att riva Valhallabadet.
– Jag har alltid tänkt att det är klart att de inte kan riva badet. Men dåliga beslut fattas. Jag vill väcka liv i frågan för det är en viktig plats för folkhälsan och för oss göteborgare.
Demokratisk mötesplats
En jämn ström av människor passerar entrén till badet denna regniga torsdagsförmiddag i augusti. En man stannar till framför anslagstavlan. Han söker svar om när en crawlkurs startar.
– Hmm... informationen ser lite gammal ut. Det är nog bäst att du frågar personalen i kassan, säger Eva behjälpligt.
Som vuxen har hon tänkt mer och mer på Valhallabadet som en social och demokratisk mötesplats.
– Det finns inte många andra platser där man slår sig i slang med människor med annan bakgrund än en själv. Men här pratar man lite efter badet i omklädningsrummet eller i bastun.
Praktverk. Konstnären Nils Wedels jättestora mosaik från 1950-talet i Valhallabadet renoverades nyligen.
Lina Isaksson
Hon beskriver även byggnaden som ett monument över en tid när man fortfarande byggde praktfullt för vanliga människor.
– Den ljusa hallen, hopptornet och mosaiken. Det är så vackert!
Samtidigt är hon med på att anläggningen behöver en rejäl upprustning.
– Jag tror att man får lägga en bra peng på att renovera. Men det blir klart mycket dyrare att bygga nytt och riva. Det är slöseri.
Om staden verkligen behöver en multisportarena finns det lösningar. Bygg ut, menar Eva Henrik-Klemens.
– Det är bara att fortsätta ut över parkeringsplatsen. De politiker och beslutsfattare som vill offra Valhallabadet kan inte ha varit här och simmat, för då kan man inte tycka att det är okej att riva denna kulturhistoriskt värdefulla byggnad.
LÄS ÄVEN: Rivningskartan ska få byggbranschen att bevara
Filip Larutis är ordförande i föreningen FASAD vars viktigaste syfte är att göra allmänheten uppmärksam om vilka kulturvärden som går förlorade till följd många stadsbyggnadsprojekt.
Dino Soldin (arkivbild)
"Mer hoppfulla än någonsin"
Föreningen FASAD har stridit för badet i flera år. Ordförande Filip Laurits, ger en aktuell lägesbild:
"Vi har satsat alla våra resurser på Valhalla det senaste året – upplyst allmänheten och försökt påverka politikerna. Nu har det börjat ge resultat. Göteborgarna har börjat fatta att det inte är för sent att rädda Valhalla vilket politikerna velat ge sken av.”
Varför är det så viktigt att bevara?
"Det är Göteborgs första (och fortfarande enda) demokratiska centralbad. Skicket är inte sämre än att det går att rusta upp för framtiden. En god kompromiss är att riva 50-metersbassängen och sporthallen och bygga till det som politikerna anser att Valhallabadet saknar. Men nu befarar vi att man kommer sänka det redan bristfälliga underhållet till minimum under de kommande åren så att det blir ännu lättare för politikerna att dra det gamla vanliga påståendet att det är för slitet för att kunna bevaras.
Det sagt känner vi oss mer hoppfulla än någonsin förr att Valhalla kommer kunna bevaras!"