På tisdagen låg renoveringsarbetet i Västerhamnen i Vaxholm fortfarande nere efter att man fann en artillerigranat på botten i hamnen i fredags.

Granaten togs om hand och förstördes av polisens nationella bombgrupp, men kommunen försöker nu utröna om det kan finnas fler granater på botten och hur farliga dessa kan vara.

– Vi vet inte vad vi ska göra än. Det finns ju risk att det finns fler granater och att de kan detonera. Det är det vi pratar med militär, polisens bombgrupp och fästningsmuseet om, säger Robert Klingvall, projektansvarig för kajrenoveringen på Vaxholms stad.

Stort säkerhetsavstånd

– Militärens anlitade expert har meddelat oss att det är 800 meters säkerhetsavstånd för den här typen av granater. Det är ju halva Vaxholm! Då kan vi inte fortsätta jobba.

Den upphittade granaten bedöms ha varit från slutet av 1800-talet och kan därför ha legat på botten även när den tidigare kajen byggdes 1936 – utan att smälla.

Frågan är om man tappat en eller flera granater.

Enligt museet ligger fyndplatsen i Västerhamnen inte vid någon känd lagringsplats och är heller ingen plats där man skjutit med granater. En teori är därför att man tappat den i vattnet vid en omlastning.

– Frågan är om man tappat en eller flera granater, säger Robert Klingvall.

Kan vara ofarliga

Vaxholms stad hoppas nu få mer data om granaten från polisen: Exakta mått så att fästningsmuseets experter kan avgöra vilken typ av granat det rörde sig om. Är det en typ med svartkrut kan dessa bli ofarliga när vatten trängt in.

– Arbetet ligger nere i dag, men om polisen har data så det går att räkna ut vad det var för granat kan arbetet snabbt komma i gång igen. Vi står redo att börja jobba. 

Enligt tidigare uppgifter togs granaten i fredags upp av dykare. Rätt är att den hittades i samband med schaktningsarbete med grävmaskin på botten i Gästhamnen.