Det är nästan en timme kvar till första lektionerna drar i gång för dagen, men ändå har många redan anlänt till Hjulsta grundskola.
Varje morgon är ungefär likadan. Omkring 100 – ibland 150 – av skolans 400 elever kommer till matsalen, för att ta del av frukostbuffén som skolan serverar sedan något år tillbaka. Frukosten, som är gratis, är en del av en större satsning på att förändra och förbättra olika saker på skolan.
– Vi märker tydligt att eleverna mår bättre, de blir gladare och orkar mer. Sedan är det svårt att påvisa konkreta följder av just frukosten. Våra resultat ökar, ja, men det beror på fler saker. Ska man bli bra på matte måste man räkna matte på lektionerna, så klart. Men det gör knappast något sämre att man kommer till lektionerna full av energi, säger rektor Robert Staby.
Rektor Robert Staby och Ibrahim Mabou Touray. Personal på skolan äter också frukost tillsammans med eleverna.
Mikael Andersson
Många positiva effekter
I slutet av september rapporterade Mitt i om att det nu serveras skolfrukost i alla Järvas kommunala skolor, ett mål som rödgröna majoriteten i Stockholm haft i sin budget. Frukosten på Hjulsta grundskola beskrevs som en av de mest gedigna.
Utbudet kan variera dag för dag och säsong till säsong, men basen är densamma. Här finns ägg, omelett, frukt, bröd, pålägg. Ibland gröt eller smoothie.
– Det är jättegott. Jag kommer hit nästan varje dag. Det gör att man orkar med dagen och fokuserar bättre på lektionerna, säger Ibrahim Mabou Touray, sjundeklassare på skolan, och får medhåll av sina bordskamrater.
Frukosten har även andra positiva effekter, berättar de.
– Jag kommer hit tidigt, och så hittar jag alltid två–tre vänner jag kan prata med och äta samtidigt. Det gör skillnad, om jag äter hemma kanske jag måste skynda hit sedan, missar buss eller tåg, och så har man kanske inte lika mycket olika slags mat hemma att välja på. Äter man här behöver man inte stressa, man kommer in i skoldagen på ett bra sätt och får det sociala på köpet, säger eleven Seddik Radjai, som går i åttan på skolan.
Bland det bästa med skolan är att det finns så många trygga vuxna att vända sig till, tycker Seddik Radjai.
Mikael Andersson
Satsar på alla mål
Hjulsta grundskola har serverat frukost länge, men bara till elever som anmält sig, berättar Anna Goliat, administrativ chef på skolan, som av rektorn beskrivs som hjärnan bakom buffén.
När hon kom till skolan 2020 var det ungefär tre barn som fick frukost.
– Jag ville öppna upp det så alla kunde äta. Det här med att man måste bestämma innan om man vill ha frukost eller ej, det går ju inte, det är olika från morgon till morgon. Hit får man komma när man vill. Vi satsar mycket på maten, både frukost, lunch och mellanmål, säger hon.
Eleverna är överens om att frukosten får dem att fokusera bättre på lektionerna.
Mikael Andersson
Trygga vuxna
Det börjar dra ihop sig till dagens första lektion, och eleverna börjar städa upp runt sina platser. De nickar ivrigt när de får frågan om resten av skolan är lika bra som frukosten.
– Bland bästa med skolan är nog att det finns så många trygga vuxna. Det är alltid någon att vända sig till både på lektionen och på rasterna, det känns väldigt bra och gör att man kan fokusera och prestera bättre överlag, säger Seddik Radjai.
På frågan om vad de vill göra efter de gått ut Hjulsta grundskola blir svaren spridda. Någon vill gå fotbollsrelaterat gymnasium, någon vill bli ingenjör, mäklare, affärsman, "jobba med business".
– Och hitta ett gymnasium som serverar frukost så klart!, tillägger eleven Yahya Abdi – och alla skrattar.
Yahya Abdi tycker att frukosten på skolan är
Mikael Andersson