För drygt tio år sedan flyttades buss 160:s påstigningshållplats från Gullmarsvägen till en centralare del av Gullmarsplan. Avstigningshållplatsen, med tillhörande busskur, blev kvar.

Vid den "nya" hållplatsen finns inget regnskydd, något som grämer Årstabon Charlotta Norrman.

– Jag har tänkt på det länge. Men förra helgen när det hällregnade och var glest med bussar så slog det mig igen – varför finns ingen busskur? Det känns inte schyst, säger Charlotta Norrman.

Tar skydd vid cyklarna

När det regnar brukar folk, enligt henne, ta skydd bland cyklarna intill hållplatsen. Där finns nämligen ett tak, även om delar av det just nu är trasigt.

Här, under cykeltaket, brukar folk samlas i väntan på bussen om det regnar.

Här, under cykeltaket, brukar folk samlas i väntan på bussen om det regnar.

Mimmi Epstein

– Kön till 160 är oftast lång, och nu när bussarna inte går lika ofta som tidigare behöver man ställa sig i den för att vara säker på att komma med, säger Charlotta Norrman och fortsätter:

– Snart kommer snön. De behöver ju inte bygga en hel busskur om det är svårt att få till, men ett tak?

Att hållplatsen saknar väderskydd beror på att det inte får plats, då marken där den ligger klassas som gångstråk av staden, skriver SL:s presskommunikatör Sophie Gunnarsson.

"Eventuellt är det möjligt att anlägga ett väderskydd längre in mot torget, men då krävs en hel del åtgärder från stadens sida" skriver SL. Frågan ska ha varit uppe på möten 2012-2013.

Trafikkontoret menar att det är ett stort flöde av både gångtrafikanter och cyklister vid platsen, och att det därför finns ont om plats.

"Ur tillgänglighetssynpunkt ska stråket med slät yta vara fritt från hinder då det är ytor med smågatsten runtom. För renhållning och snöröjning gäller dessutom en bredd på 2,5 meter för att det ska kunna skötas på bästa sätt" skriver Sara Henrikson, kommunikatör på trafikkontoret till Mitt i och påpekar vidare att det är hög turtäthet på buss 160 "vilket innebär att resenärer inte behöver vänta lång tid".