När Socialdemokraterna, Väsbys Bästa och Liberalerna, kom till makten 2022 presenterades en politisk plattform med över hundra förslag inom åtta utpekade områden.

Enligt partierna själva har 76 procent genomförts, 17 procent är delvis uppfyllda och 5 procent inte gått i hamn/ändrats.

En av punkterna där de kammat noll är satsningen på äganderätter.

Enligt styret har många efterfrågat möjligheten att äga sin lägenhet i stället för att ingå i en bostadsrättsförening.

Varför har det inte blivit några?

– Ingen byggherre har mig veterligen erbjudit äganderätter än i Upplands Väsby. Kommunen bygger inga lägenheter i egen regi, men vi kan politiskt möjliggöra om någon byggaktör vill bygga äganderätter. Väsbyhem har med sig detta i planeringen av kommande projekt, säger Roland Storm (VB).

Mathias Bohman (S), Emelie Voetmann (L) och Roland Storm (VB) tog makten i Upplands Väsby förra valet. Vad har de åstadkommit sedan dess?

Mathias Bohman (S), Emelie Voetmann (L) och Roland Storm (VB) tog makten i Upplands Väsby förra valet. Vad har de åstadkommit sedan dess?

Charlotte Arwedsson

Skolresultaten ska lyftas

Ett område som prioriteras av styret är skolan.

– Vi har tagit stora kliv framåt, vi har lagt mycket energi på att lyfta skolresultaten, säger Mathias Bohman (S) kommunstyrelsens ordförande.

Elevhälsan har fått mer pengar och på Väsbyskolan, där bara varannan elev har gått ut nian med godkända betyg, har tvålärarsystem införts i svenska och matematik.

Social hållbarhet och ett rent, snyggt och tryggt Väsby har varit Mittenstyrets ledord.

– Alla delar i kommunen ska må bra och vi vill utjämna de alltför stora skillnader som finns i dag, säger Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Styret har därför velat öka subventionerna till avgiften i kulturskolan, men det har ännu inte blivit verklighet.

Topp-prio

En annan topp-prio under mandatperionden är att barn och ungdomar inte ska riskera att rekryteras av kriminella gäng.

Här har pengarna gått till fler trygghetsfältare, ungdomsverksamheten Libra i Sigma, sommarlovsaktiviteter som badbuss till Kairo och ökade öppettider på fritidsgårdarna.

– Det har gett det lugn som behövs, säger Mathias Bohman.

En utmaning för kommunen är att säkra personal till omsorg och äldreboende.

– Här har vi bland annat flyttat Lavendelgårdens äldreboende till fräscha lokaler i Guldhuset, vi erbjuder fortbildning och arbetar med heltid som norm inom omsorgen, säger Emelie Voetmann (L).

Vad vill ni göra bättre kommande två år?

– Vi är inte nöjda förrän alla barn har godkänt resultat i skolan och mår bra på sin fritid, säger Emelie Voetmann och fortsätter:

– Vi har inte heller kommit hela vägen för att öka samarbetet mellan kommun, näringsliv och föreningsliv.

Mathias Bohman pekar på flera fortsatta utmaningar.

– Vi har många skuldsatta i kommunen och stora utmaningar i psykisk ohälsa. Även arbetet mot våld i nära relationer är prioriterat.