På flera skolor i Stockholm riskerar tjänster att försvinna. På F-6-skolan Hammarbyskolan norra i Hammarbyhöjden pekar budgetprognosen i nuläget på ett underskott på sex miljoner kronor vid årets slut. Fackliga förhandlingar som gäller tjänster på skolan har inletts.

– Sannolikt väntar neddragningar på personalen. Det är en liten skola och det blir kännbart om personal försvinner. De som drabbas hårdast är de elever som har det svårast. För personalen innebär det ökad arbetsbörda och det påverkar alla elever, säger Hanna Garberg som är förhandlingsombud för Sveriges Lärare i Skarpnäck.

Garberg vill dock inte gå in på hur många tjänster förhandlingarna gäller eller vilken typ av tjänster det handlar om. Det vill heller inte skolans rektor Therese Hemmälin.

Tror på fortsatt kvalitet

Enligt rektorn går det heller inte att slå fast att tjänster kommer att försvinna från skolan. De fackliga förhandlingarna ska vara klara i slutet av maj, och utgår från LAS och personalens behörighet. Oavsett hur organisationen ser ut till hösten kommer undervisningen att hålla hög kvalitet, menar rektorn.

– Vi har förmånen att ha en stabil organisation med hög andel behöriga lärare och fritidspersonal. Hur den organisationen kommer att se ut framåt vet jag inte ännu då jag inte kan föregå de fackliga förhandlingarna. Men personalen är så klart jätteorolig, säger Therese Hemmälin.

Anders Björklund

Ökade kostnader

I årets budget fick skolorna i Stockholm ett tillskott på flera procent. Men inflationen är hög och ökningen täcker inte upp för ökade kostnader för exempelvis löner, arbetsgivaravgifter, lokaler och mat.

På Hammarbyskolan norra påverkar ett elevtapp också ekonomin. Enligt Therese Hemmälin slutar vissa år flera elever mellan årskurs 3 och 4 då vårdnadshavare vill säkra en plats på en skola med högstadium.

– Vi har haft minskande elevkullar i vissa åldrar under ett par år och det bidrar till minskade intäkter. Ett minskat antal elever, exempelvis femtio, spridda över flera årskurser innebär inte stor skillnad i planeringen av lärare, assistenter och behov av lokaler. Men för en skolas totala ekonomi blir det en minskad intäkt på ungefär 3,5 miljoner kronor, säger Therese Hemmälin.

Skolan har en budget på 40 miljoner kronor i år. Arbetet med en åtgärdsplan för att nå en budget i balans är i gång.

– Att vi skulle klara att spara in sex miljoner kronor tror jag blir en utmaning.