På lugna villagatan Rosbacken har Hernando Ospina Velez, 30, tillsammans med sin svenska fru Ofelia Graah-Ospina, 46, och vännen Camilla Rosalba Ortiz Sivertsen tagit över sushi- och pizza-restaurangen Lotus och gjort om den till colombianska Muy Bacano.
Empanadas och pizza
I vintras tog trion spontant beslutet att köpa lokalerna. Innan sommaren gjorde de om inriktningen till sin egen. Hernando gör colombianska empanadas (friterade piroger på majsmjöl med fyllning), andra streetfood-skapelser från hemlandet samt napolitansk pizza.
Hernando Ospina Velez och hans fru Ofelia Graah-Ospina har öppnat en colombiansk restaurang i Hässelby, till höger på bild Ofelias dotter Blanca. Salsa och merengue spelas inne i lokalerna. Paret har målat väggarna gröna, med djungeltema. På väggarna hänger virkade väskor och halsband från Colombia som paret säljer.
Pekka Pääkkö
– Pizza är det jag och hela min familj i Colombia i grunden kan, säger Hernando när vi träffar honom och Ofelia och hennes dotter Blanca inne på restaurangen en sommarförmiddag.
Flyttat till Sverige permanent
2021 gifte sig paret och i fjol flyttade Hernando permanent till Sverige. Ofelia föddes i Colombia 1977, men adopterades som nyfödd till Sverige. Hon har bott i Solna nästan hela sitt liv och arbetar som bibliotekarie. Som 37-åring valde hon till slut att besöka Colombia.
– För första gången kände jag mig som hemma. Som att jag var komplett. Jag älskade allt. Människorna, glädjen, festen, stoltheten, all musik du ständigt hör oavsett var du går, berättar Ofelia.
Köttempanadas med colombianska chilisåsen aji ligger på fatet.
Pekka Pääkkö
Träffades 2018
Ofelia reste tillbaka till Colombia flera gånger. 2018 träffade hon Hernando. I januari 2020 hälsade han på Ofelia i Stockholm för första gången. Han började laga empanadas i Ofelias kök i Solna och sålde dem.
– Bara för att jag skulle ha något att göra under pandemin, berättar Hernando.
2021 gifte sig paret och i dag bor de i Spånga.
– När jag besökte en restaurang i Colombia för första gången kändes det som att de bara hade slängt på en enda mishmash av ris, korv, pommes, ägg, avokado och massa annat på talltiken. Vad fan är det här, tänkte jag, skrattar Ofelia.
– Men i dag älskar jag det.
ETTAN "Vi överdriver allting. Vi skulle aldrig sälja en liten korv med bröd i ett matstånd på gatan i Colombia. Allt gör vi stort", säger Hernando.
Pekka Pääkkö
Stor korv med bröd på tallriken
Klockan närmar sig 12 och Muy Bacanos första lunchgäst för dagen kommer in och beställer. Hernando kommer strax ut med ett fat med en korv med bröd av gigantiska mått.
Krossat chips ligger strödd ovanpå korven, liksom karameliserad ananas. På tallriken återfinns även pommes frites och majonnäsdressing. Det känns som en mix av amerikansk och ja...dansk gatumat. Även köttempanadas med den gröna colombianska chilisåses aji ligger på fatet.
Hernando har kommit ut från köket med en gigantisk korv med bröd med söndersmulade chips på och pommes frites och majonäsdressing vid sidan. Den äts med kniv och gaffel. Även köttempanadas med colombianska chilisåsen aji finns på fatet.
Pekka Pääkkö
Hur skulle du beskriva det colombianska köket?
– Empanadas kom med spanjorerna, men maten fick afrikanska influenser genom slavarna. Även amerikansk karaktär har hittat in i vårt kök. Vi gör stora portioner. Det är en fusion som gjort våra empanadas till världens bästa enligt mig.