Det privatägda universitetet grundades 1909 på Brunkebergstorg men flyttade 1926 till Sveavägen 65 och byggnaden ritad av Ivar Tengbom.

I 100 år har de hyrt tomträtten av Stockholms stad för 100 kronor per år.

I stället för att förhandla om avtalet som löpt ut ville Handelshögskolans ägare, Handelshögskoleföreningen med Jakob Wallenberg som ordförande, köpa loss tomten. Något staden gått med på.

– Fastigheten har det specifika ändamålet högskola och ligger inte i ett projekt- eller utvecklingsområde varför vi inte såg några hinder för ett friköp, säger Erik Einarsson, fastighetsvärderare vid exploateringskontoret.

Stadens uppoffring

Priset, 77,5 miljoner kronor, grundas på en värdering gjord av det multinationella konsultföretaget CBRE.

– Vi har sedan i enlighet med stadens försäljningspolicy beräknat friköpspriset utifrån nuvärdet av alla framtida tomträttsavgälder.

När staden hyrde ut tomten beräknades markvärdet till drygt 500 000 kronor. Den låga hyran ska då ha inneburit en "afsevärd uppoffring från stadens sida", skrev Svenska Dagbladet 1918, men ska ha godkänts på grund av det "betydelsefulla ändamålet".

Samtidigt riktar Tomträttsuppropet kritik mot Stockholms stad för att inte värdera alla tomter lika. Föreningen bildades 2020 och består av bostadsrättsföreningar som vill köpa loss sina tomter i stället för att betala hyra, tomträttsavgäld, till staden.

– Grattis Handelshögskolan! Nästan var femte stockholmare bor i en förening med tomträtt. Vi är lite missnöjda med det här, det kan man lugnt säga, säger ordföranden Claes Kjellander.

– För två år sedan fick min förening vid Hammarby sjö ett rabatterat erbjudande på att köpa loss tomten för 841 miljoner. Det går naturligtvis inte. Vi borde få samma villkor att friköpa vår mark som Handelshögskolan. Det borde vara lika för alla.

Varför är det så viktigt för er att köpa loss era tomter?

– I dag värderar man tomten som om man kunde sälja marken en gång till, men det kan man ju inte för det står hus på dem. Det är högst teoretiskt. Det viktiga är att få kontroll över kostnaderna. Från BRF:ernas sida är det ju ett ouppsägbart avtal. Utvecklingen av avgälden är nästan oförutsägbar, det har i princip mer än fördubblats var tionde år. Det blir en stor kostnad.

Billigare för skolor

Mitt i har sökt Handelshögskoleföreningen som inte velat kommentera köpet.

Staden menar att prisskillnaden framför allt beror på att bostäder och skolor är olika saker. Att det är en offentlig byggnad påverkar alltså priset "kraftigt neråt".

Hur stor en tomträtt är spelar också roll.

– Markpriset för ändamålet bostäder ligger på en helt annan nivå än för skola så det går inte riktig att jämföra dessa, säger Erik Einarsson.