Från 1 januari 2025 har Haninge kommun ändrade ordningsföreskrifter. En nyhet är att man inför ett förbud mot användning av lustgas i berusningssyfte på flera platser.
En av dem är centrala Vega. Fiorella Villegas har sett en del lustgastuber i området, bland annat i soprum och trappuppgångar. Det skrivs också om det i lokala grupper i sociala medier.
– Ett förbud kommer inte hindra folk från att göra det – det måste finnas konsekvenser. Kommunen måste veta mer om vilka adresser och portar det händer i till exempel. Om det finns konsekvenser tror jag det kan ha påverkan, annars är det bara en tom regel, säger hon.
Fiorella Villegas tycker det är läskigt att lustgasen är så tillgänglig. "Jag tycker det är galet. Det är farligt och det är många små barn som rör sig i området och kan plocka upp tuberna".
Anna Ludvigsson
Lustgas inte narkotikaklassat eller olagligt att ha eller använda men ett nationellt förslag om att begränsa försäljningen har lyfts. Samtidigt har Giftinformationscentralen rapporterat att de haft en stor ökning av samtal om skador i samband med att lustgas använts i berusningssyfte. Lustgasen medför allvarliga hälsorisker och kan leda till bland annat skador på nervsystemet och hjärnan.
"Normaliserat"
Enligt årets Stockholmsenkät, där elever fått svara på frågor, har alkoholkonsumtionen bland Haninges ungdomar minskat kraftigt de senaste 20 åren. Däremot uppger 5 procent av pojkar i årskurs 9 och 11 procent av flickorna att de någon gång sniffat/boffat. I årskurs 2 på gymnasiet är motsvarande siffra 10 respektive 12 procent i Haninge.
– Det är ett stort problem. Vi får rapporter från boende att det ligger lustgasflaskor på parkeringen eller att de ser leveranser som kommer, säger Mattias Grundström, enhetschef för kommunens fältassistenter.
Mattias Grundström upplever att det bara är de som träffar ungdomar som nyttjar lustgas som inser allvaret. "Man ska ta det på allvar. Det är inte bara kul – det finns en baksida".
Privat
De märker särskilt av det på måndagsmorgnar när personalen hittar lustgas på skolgårdar.
– Det har blivit normaliserat. I dag kan du köpa lustgas på krogen som du köper ett glas vin. Och lustgas används inom sjukvården. Det gör att många unga tror att det inte är farligt eller skadligt, säger Mattias Grundström.
Fältarna stöter främst på tonåringar och unga vuxna som nyttjar lustgas.
– Vi informerar ungdomarna när vi träffar på dem om riskerna. Men i och med att det inte är olagligt är det väldigt svårt att göra något förutom att prata och berätta om riskerna som finns.
Enligt Jens Davidson (KD), kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågor, får de in rapporter om lustgas från alla kommundelar och det är inget område som sticker ut. Det är främst i de centrala delarna, där förbudet nu införs, som lustgastuberna påträffas.
Jens Davidson (KD), kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågor.
Angie Gray
Vad har förbudet för konsekvenser?
– I och med förbudet kan ordningsvakter beslagta lustgasen om man tas på bar gärning vid berusningssyfte.
Mattias Grundström hoppas att förbudet ska väcka medvetenhet hos vårdnadshavare och vuxna som nyttjar lustgas i krogmiljö att förstå att det är skadligt.
– Sedan måste ett förbud följas upp. Men det är bra att det kommer och jag hoppas det har effekt.