Mathias Zachrisson, 33, bjuder på kaffe (men inga småkakor) i vardagsrummet på Kubbegatan i Sköndal. I ett hörn står ett slitet piano. På väggarna hänger gitarrer och i hyllan tronar en meter vinyl.
– Det är i det här rummet de flesta av låtarna på nya skivan har fötts, berättar han.
”Vidderna, så verkliga” är den tredje fullängdaren sedan Mathias Zachrisson solodebuterade. Han är annars mest känd från bandet Simian Ghost, med framgångar på indiescenen i början av 2010-talet.
Musiken på nya skivan kan beskrivas som orkestral popmusik på svenska.
– Jag vill alltid göra en instrumental noise-skiva, men så sätter jag på en låt med Ted Gärdestad och sen är det kört, säger han och skrattar.
Jämförs med Ted
Det är en artist han själv har jämförts med – senast i nättidningen HYMN som skrev att Sköndalsbon har ”Sveriges grannaste falsett”.
– Jag har ett register som ligger naturligt högt. Jag har alltid inspirerats av kvinnliga sångare, säger han och nämner Joni Mitchell.
Texterna är inspirerade av poeter som Johanna Ekström och Eeva Kilpi. Föräldraskap och verklighetsflykt är några teman.
– Det är poetisk, trösterik skiva. I en tid av brist på framtidstro vill jag att den ska sprida ljus och hopp.
Farstabon och hiphop-artisten L1NA släpper sitt debutalbum.
Nisj (pressbild)
Efterlängtad albumdebut
I Farsta bor sedan en tid tillbaka Lina Mohammed Samir, känd som L1NA. 24-åringen har hyllats för olika låtsläpp sedan singeln ”BEKVÄM” 2019. 2022 var hon Grammisnominerad i kategorin Årets hiphop.
Den här veckan gör hon sin albumdebut ”TNT” där hon samarbetar med producenten Nisj.
– Jag gör musik som jag själv vill lyssna på. Det är beroendeframkallande, nästan som att äta socker, säger L1NA i ett pressmeddelande.
Där beskrivs vad öronen kan vänta sig: Genrer som luckras upp och flyter in i varandra. Slingrande vokaler i ett drömskt gränsland mellan rap och autotune-sång.
Musik som verklighetsflykt
L1NA är uppväxt i Nyköping. En bror fick henne att lyssna på Lil Wayne, Drake och The Weeknd. Sedan började hon göra egna inspelningar i sin mammas bil.
– För egen del har jag alltid lyssnat på musik för att glömma det jobbiga och fly in i en annan, bättre verklighet – och så vill jag att min musik ska fungera också, säger hon.
Natalie Beabella har precis släppt sitt andra album.
Odd Lui/Natalie Beabella-Servando Aguayo
Söker efter rötter
Flykt som tema dyker också upp – redan i titeln – hos Farstaområdets tredje albumaktuella artist, Natalie Beabella. ”Fugitiva” (flykting på spanska) är namnet på hennes andra fullängdare.
Bakom artistnamnet döljer sig Svedmyrabon Natalie Knutzen, 47. Mitt i Söderort skrev i fjol om hennes sökande efter sina biologiska rötter. Hon blev adopterad under diktaturregimen i Argentina.
På skivan återkommer hon till sökandet men också till att fly och hitta sin egen sanning.
Texterna är på spanska och engelska. Musiker från den svenska och argentinska jazz- och folkmusikscenen medverkar.