Två träbjälkar halas in genom ett fönster från gatan. Efter dem hoppar skådespelaren – och numera snickaren – Palle Söderberg in. Han och träbalkarna landar med en duns i lokalen.
– Här har alla blivit lite allt i allo, säger Martin Geijer, konstnärlig ledare för improvisationsstudion, där han står i byggdammet.
Tidigare huserade de på Skånegatan men nu har flyttlasset gått till nya lokalerna på Blekingegatan. När Mitt kommer förbi är de mitt uppe i bygget av den nya scenen.
Vad är improvisationsteater?
– Improvisationsteater är teater utan manus, där publiken får komma med förslag och påverka innehållet. Men annars är det som vanlig teater– man köper biljett, det är paus och man applåderar på slutet. De på scen är ofta skådespelare som har utbildning i improteater, säger Martin Geijer.
Martin Geijer är konstnärlig ledare, bredvid honom står skådespelaren Palle Söderberg och stryker på spackel. Till höger i bild står konstnären John Söderberg redo med en plywoodskiva som ska sågas till.
Tintin Bokesten
Inte bara teater
Improstudion, som är deras nya namn, erbjuder även olika workshops. Bland annat kan företag och organisationer komma hit och få hjälp med arbetsrelaterade problem.
– Vi spelar upp en scen med problemet och sedan får medarbetarna komma med förslag på hur man kan gå vidare. Därefter spelar vi upp scenen igen utifrån deras lösningar, säger Martin Geijer.
Vad är det för problem som förekommer?
Improvisationsteater är teater utan manus.
– Det kan till exempel handla om härskartekniker, jämställdhet eller ung möter gammal erfarenhet.
Företag och privatpersoner kan också gå kurser i att förstå och använda kroppsspråk, presentationsteknik och standup.
Martin Geijer kollar ut där publiken kommer sitta. Den nya scenen kommer att kunna ta emot 75 stycken gäster istället för 50 stycken som tidigare.
Tintin Bokesten
Mot Clas Ohlson
Den gamla lokalen på Skånegatan skulle snart genomgå ett stambyte och i samma veva behövde teatern expandera. I de nya lokalerna får de möjlighet att ha både kurser och föreställningar samtidigt.
– Det ger oss helt klart fler möjligheter rent ekonomiskt. Vi får dessutom två repetitionsrum i stället för ett, säger Martin Geijer.
Han fortsätter:
– Vi tror att det finns ett behov för människor att vara mer delaktiga i dagens samhälle, och där är improteater ett bra alternativ. Publiken blir både mottagare och sändare av innehållet.
Tillbaka i byggdammet diskuterar Palle och John Söderberg vilken skruv som är bäst att använda.
– Blir det jag som går till Clas Ohlson och ber om hjälp? undrar Martin Geijer.