Den 1 april behövs det inte längre tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten för att sätta upp kameror på gator, torg och annan offentlig verksamhet.
Styret i Järfälla la under hösten fram förslag på åtta platser där de vill att det ska sättas upp kameror. Nu har förslaget klubbats av kommunstyrelsen.
– För oss är trygghetskameror en viktig del i det trygghetsskapande arbete, så jag är väldigt glad över lagändringen. Nu avvaktar vi tills den börjar gälla och sen börjar vi med att sätta upp kamerorna, säger Emma Feldman (M), 1:e vice kommunstyrelseordförande.
"Har inget att dölja"
En av platserna är Stora torget i Barkarbystaden.
– Jag tycker det är jättebra. Om folk vet om att de finns kameror kanske de känner sig mer trygga och samtidigt törs folk inte heller göra dumheter, säger Sonja Lind, som bor i området.
Var tycker du man borde prioritera kameraövervakning?
– Jag tycker det är bra på de här större ställena, stora parker och torg, där ungdomarna är ute på kvällarna.
Sonja Lind, 65 och hundarna Max och Nava.
Rebecca Folkesson
Toby Ibrahim bor i Barkarbystaden. Han känner sig trygg på torget.
– Så det spelar ingen roll om de sätter upp kameror för min del. Men jag tror såhär, att om man inte har något att dölja så spelar det ingen roll om de sätter upp kameror. Och om man kan minska kriminalitet så är det bra, säger han.
Toby Ibrahim, 23, upplever inte torget som otryggt men gillar förslaget ändå: "kameraövervakning kan få folk att bete sig"
Rebecca Folkesson
"Inte mycket bus här"
Per Geijer har bott i området i fem år. Så länge kamerorna hjälper till att bekämpa brottslighet är han för att det sätts upp fler.
– Jag tycker det är helt okej, på allmänna platser har jag inget emot det själv. Jag har förstått att de hjälper polis och myndigheter, säger han.
Men han är inte helt säker på att det behövs här vid torget.
– Min upplevelse är att det inte är så mycket bus här, säger Per Geijer.
Per Geijer, 74 och hunden Igge. Han är positivt till fler övervakningskameror men förstår inte varför de ska sättas upp vid Stora torget.
Rebecca Folkesson
Ska vara förebyggande
I dagsläget har kommunen övervakningskameror i Viksjö centrum, Kallhälls centrum, på pendelparkeringen vid Welcome hotel och vid sina återvinningsstationer.
Målet är att sex av de nya platserna ska få upp kameror redan i år. Enligt Emma Feldman är det tillsammans med polis och i dialog med näringslivet som platserna har identifierats.
– Vi ska vara ärliga med att det inte är en enskild insats som gör det tryggare, utan det är en del i ett helhetsarbete. Men det är en viktig del. Syftet är att kamerorna ska vara avskräckande men också insamla bevis när något faktiskt händer.
Hur resonerar ni kring att kamerabevakning kan anses vara integritetskränkande?
– Jag som har jobbat med de här frågorna sedan 2018 kan säga att jag inte en enda gång har hört det när vi tagit upp frågan. Tvärtom ser vi snarare att folk säger att de vill ha fler kameror. Jag upplever den debatten som avslutad.
Emma Feldman (M), 1:e vice kommunstyrelseordförande.
Erik Lejdelin