Det står ett dussintal döda granar i skogen. Grenarna är spinkiga och barrfria. Den varma sommaren 2018 gjorde dem sköra och lätta byten för granbarkborren.

Men nu ska skogen sjuda av nytt liv. Barnen från Vittraskolan i Jakobsberg planterar nämligen ekar här.

– Jag har sett en ek i mitt område förut, och då tänkte jag wow var stora de är. Men sen högg de ner trädet för det var sjukt, men jag blev ändå ledsen, säger Kristin Tobia, 8.

Kristin, 8 och Peder Cullgren, kommunekolog, vattnar Kristins planta "Lövis".

Kristin, 8 och Peder Cullgren, kommunekolog, vattnar Kristins planta "Lövis".

Erik Lejdelin

Tagit ett år

Hon har döpt sitt träd till "Lövis" och nu gräver hon med en spade på den mosstäckta marken. Men en stor sten ställer till det.

– Man blir ganska smutsig. Jag bryr mig inte om det, utan jag bryr mig om Lövis och att den får ett bra liv.

Ekollonen samlade barnen ihop för över ett år sedan strax utanför deras skola i Jakobsberg. Ekollonen la barnen i matlådor tillsammans med blött papper, därefter fick de flytta till provrör fick stå i klassrummet i några månader innan de planterades i krukor.

– Jag hoppas de fått ett litet rotsystem nu så att de bättre klarar av vintern, säger Peder Cullman, kommunekolog i Järfälla.

Gammal avverkningsskog

Skolan hörde av sig till honom och frågade om det fanns någon plats där de kunde plantera sina plantor. Han nappade på idén och hittade en lämplig plats – mitt emot infarten till Görvälns griftegård.

– Det ser inte ut som en ekskog i dag och det ska bli roligt att se transformationen.

Träden som står här planterades efter att kommunen avverkade skogen för att ge virke åt bebyggelsen i Viksjö på 60- och 70-talet.

– Vi kan se att platsen inte hade optimala förhållanden för gran och fick inte tillräcklig motståndskraft mot granbarkborren.

Barnen la ekollon i blött papper och förvarade dem mörk i matlådor för att de ska få skott.

Barnen la ekollon i blött papper och förvarade dem mörk i matlådor för att de ska få skott.

Erik Lejdelin

Värdefulla träd

Det finns flera värdefulla ekar i Järfälla, framförallt vid Hummelmora hage, Jakobsbergs Folkhögskola och Säby Gård. Det äldsta och största trädet står nere vid stranden nere vid Sandvik och ska vara minst 600 år gammal. Men ekar kan bli uppemot 1000 år gamla.

De gamla ekarna är ovärderliga för många insektsarter och andra djur, särskilt de gamla och ihåliga ekarna. Inuti dem bildas någonting som kallas mulm, vilket är det lösa material som samlas i ekarna och där mängder av olika arter kan frodas.

– Det är då dem blir riktigt värdefulla, säger Peder Cullgren.

Lärt sig mycket

Daniel Mirza, 15, säger att han lärt sig en hel del av projektet, bland annat att träd kan dö av en insekt.

– Jag hoppas att mitt träd kommer att bli en fighter och slå tillbaka.

Han säger att han kommer hälsa på trädet, och att det vore ett mirakel om hans träd skulle växa i hundra år eller mer.

Daniel Mirza, 15, vill inte "jinxa" och hoppas för mycket på att hans träd ska överleva vintern.

Daniel Mirza, 15, vill inte "jinxa" och hoppas för mycket på att hans träd ska överleva vintern.

Erik Lejdelin

– Men det är ingenting jag kan bestämma över, den får ha sitt eget öde. Jag hoppas att de inte hugger ner skogen och bygger hus. Det är för fint för att förstöra, vi människor behöver det här och fåglarna behöver träden att bo i.