Förra året var det 50 år sedan husen på Byälvsvägen stod klara. Nu ska Stockholmshem renovera loftgångshusen med 360 hushåll.

– Vi har fått höra att det handlar om en varsam renovering. Men vad det blir för hyror senare vet vi inte, säger Roger Johansson som är ordförande i den lokala hyresgästföreningen Byälvan.

Enligt Stockholmshem betyder varsam renovering att man försöker behålla ursprungligt material och uttryck om möjligt, för miljön och ekonomins skull. Men i badrummen är detta inte möjligt, enligt fastighetsbolagets kommunikationschef Åsa Stenmark.

"Eftersom ett stambyte innebär att vi behöver riva upp badrummen för att komma åt rören behöver de renoveras i sin helhet. I köken däremot kommer vi åt rören ändå. Där gör vi en varsam renovering vilket innebär att vi renoverar köken efter behov och bevarar det som går", skriver hon i mejl till Mitt i.

Åsa Stenmark.

Åsa Stenmark.

Angie Gray

Räknat på höjningar

I kvarteret Linjalen på Södermalm som byggdes på 1960-talet finns beräkningar om en hyreshöjning på 30-40 procent efter stambyte och renovering. Men några sådana har inte presenterats för Byälvsvägen. Den nya hyran ska förhandlas i ett senare skede. Det finns ändå hyresgäster som redan räknat på kraftiga hyreshöjningar, bland annat har frågan diskuterats i en Facebookgrupp.

En 66 kvadratmeter stor tvåa på Byälvsvägen kostade 2023 i genomsnitt 6 100 kronor i månaden. Men vad hyran blir efter stambyte och renovering återstår alltså att se.

Eva Hofberg visar sitt badrum som kommer totalrenovers. Dagens våtrumsmatta byts ut mot klinkers.

Eva Hofberg visar sitt badrum som kommer totalrenovers. Dagens våtrumsmatta byts ut mot klinkers.

Anders Björklund

Stockholmshems Åsa Stenmark påtalar att det inte går att jämföra hyreshöjningar för olika hus på olika orter hur som helst med varandra. I stället berättar hon att Stockholmshem och Hyresgästföreningen efter förhandlingar kommer att landa i ett nytt så kallat bruksvärde som hyrorna utgår från.

Olika åsikter

I bruksvärdet väger man inte bara in husen och lägenheternas nya standard, utan också läget och närheten till exempelvis kollektivtrafik och service.

"Utgångspunkten för bruksvärdeshyra är att liknande lägenheter med liknande standard i liknande lägen ska ha liknande hyra", skriver Åsa Stenmark.

De liggande rörstammarna på Byälvsvägen byts nu ut. Detta behöver bli klart innan renoveringarna i husen tar vid.

De liggande rörstammarna på Byälvsvägen byts nu ut. Detta behöver bli klart innan renoveringarna i husen tar vid.

Anders Björklund

När det gäller vad som är att betrakta som en standardhöjning av lägenheterna verkar dock åsikterna mellan Stockholmshem och de lokala företrädare för Hyresgästföreningen Mitt i träffar gå isär.

– Jag hävdar att mycket här handlar om underhåll och inte om någon standardhöjning, säger Eva Hofberg, ledamot i Byälvan.

Hos Stockholmshem låter det annorlunda.

"Förbättringar, som ett nytt badrum eller ett renoverat kök, räknas som standardhöjande och påverkar därmed lägenhetens bruksvärde."