Vi reser genom historien, från vikingatiden till nutid. På vägen passerar vi Bröderna Lejonhjärta, Fröken Frimans krig och den kända brottslingen Clark Olofsson.

– I filmbranschen är vi en självklarhet, men många privatpersoner vet inte att vi finns, säger Lotta Wikberg Sjöström, verksamhetsansvarig och vice vd för Independent kostym.

Mest efterfrågade

Hon visar oss runt i den 1 600 kvadratmeter stora lokalen­ i Frihamnen, fylld med kläder, hattar­ och skor. De långa korridorerna är indelade kronologiskt efter tidsepok.

Här kan både filmproduktioner och privatpersoner hyra kläder från svenska filmer. Förrådets kostymörer kan också plocka ihop andra utstyrslar – mest efterfrågade teman är Great Gatsby, Studio 54 och Game of thrones.

Välkommen in till kostymförrådet, hälsar de här läskiga typerna.

Välkommen in till kostymförrådet, hälsar de här läskiga typerna.

Pekka Pääkkö

Hitta något unikt

Independent kostym har funnits sedan 2006 då de köpte Svenska filminstitutets kostymförråd. Inför halloween har de utökade öppettider.

– Tidigare var det populärt med skräcktema till hög­tiden, nu är det mer inspiration från filmklassiker och fantasy med en historisk touch, säger Lotta Wikberg Sjöström.

För första gången har de gjort i ordning ett rum specifikt för halloweenuthyrning. Dagens första kund är Baiba Långbergs. Hon är bildlärare på en grundskola i Enköping och på jakt efter kläder till skolans firande.

– Jag ville hitta något unikt och var villig att åka 1,5 timme­ för det. Jag blev inspirerad av deras Instagram, men när man kommer hit blir man ju helt snurrig. Det finns så mycket!

Hon får hjälp av kostymören Amanda Martinez att hitta rätt kläder och accessoarer.

Läraren Baiba Långbergs ska hyra kläder till skolans halloween-firande.  – Det kommer bli varmt att undervisa i det här, konstaterar hon.

Läraren Baiba Långbergs ska hyra kläder till skolans halloween-firande.  – Det kommer bli varmt att undervisa i det här, konstaterar hon.

Pekka Pääkkö

Festen börjar här

– Vi brukar säga att festen börjar här. Det är så mycket glädje i förberedelserna. Vi säger inte att man klär ut sig, utan att man klär upp sig, säger Lotta Wikberg Sjöström.

Ibland kommer det kunder­ som är motvilliga maskeradgäster, tveksamma att klä ut sig. Men så får de på sig plaggen, kommer in i en persona och lyser upp.

Här finns också en barnavdelning.

– Det är så kul för även barn ändrar karaktär och sträcker på sig. De blir stolta.

Mitt i:s reporter botaniserar bland historiska dräkter och accessoarer.

Mitt i:s reporter botaniserar bland historiska dräkter och accessoarer.

Pekka Pääkkö

Förvaltar historia

Här finns allt från underkläder till ytterrockar, historiska plagg och yrkeskläder. I en sektion hänger ”patinerade kläder”, plagg som är trasiga och nedsmutsade på konstgjord väg.

De förvaltar också film- och teaterhistoria, i det rum som kallas Arkivet. Det enda rum man inte får hyra något ifrån.

Här finns kostymförrådets äldsta klädesplagg, en mansrock från 1700-talet. Dessutom finns kläder från kända produktioner som ”Fanny och Alexander” (1982) och en ridkavaj som Ingrid Bergman bar i ”En enda natt” (1939).

– Vi sparar också vissa plagg från filmer som spelas­ in nu. Till exempel från Skarsgårdbröderna. Vi tänker­ att det är vårt jobb är att bevara­ dem för eftervärlden.