Trots närheten till vattnet finns få möjligheter till bad i Stockholms innerstad – vid kajerna är det inte ens tillåtet. Men utanför Münchenbryggeriet kan det bli ändring på det genom en flytande bad- och restauranganläggning.

Inom ramen för stadens kajstrategi – som ska få liv i kajerna och göra dem mer attraktiva – öppnar man för en detaljplaneprocess som ska göra anläggningen möjlig.

– Söder Mälarstrands kaj är underutnyttjad och det här är ett led i att aktivera området. Det har gjorts flera försök att hitta en bra plats för ett pool- och kallbadhus, men här börjar vi i rätt ände med att få till en ändring av detaljplanen, säger stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) i en kommentar.

Utanför Münchenbryggeriet ligger bland annat nattklubbsbåten Patricia.

Utanför Münchenbryggeriet ligger bland annat nattklubbsbåten Patricia.

"Oslipad diamant"

I höstas pågick en medborgardialog för att få in förslag på vad man skulle kunna göra med området. Då efterlystes bland annat bad och kaféer.

– Söder Mälarstrand är en oslipad diamant som bara längtar efter att utvecklas. Kajen vid Münchenbryggeriet kan bli en ny oas för badsugna stockholmare, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) i en kommentar.

Uppdraget att driva projektet hamnar på Stockholms hamnar. Sedan är det tänkt att en privat aktör ska bygga och sköta själva anläggningen.

Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd.

Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd.

Lieselotte van der Meijs

Har fått nej

Tidigare planer på flytande bad har dock gått bet. Så sent som 2022 blev det slutligt nej till ett sådant vid Riddarholmen.

– Där gick inte bygglovet igenom. Får vi detaljplanen godkänd så möjliggör det för badet. Sedan ska planen så klart diskuteras. Hela området har stora kulturhistoriska värden, så man får gå varligt fram så att anläggningen fungerar på platsen, säger Jan Valeskog.

Hur badet ska se ut är inte klart, utformningen bestäms under planprocessen.

Ett faktiskt bad ligger dock långt fram i tiden. En detaljplan tar i regel flera år att ändra och sedan ska även själva anläggningen byggas. Uppskattningsvis kan det ta 4–5 år som snabbast.

Ett första beslut ska tas i exploateringsnämnden 26 september.

"Oslipad diamant" ska bli bättre – med din hjälp

Nytt liv ska blåsas i Söder Mälarstrand. I stället för att det bara ska bestämmas av tjänstemän och politiker ska medborgare få lättare att tycka till vad de vill se på kajen.

Att en vattennära stad som Stockholm bättre borde utnyttja sina kajer – det är något som hörts från båda sidor av det politiska spektrat.

Den blågröna majoriteten tog förra året fram en ny strategi för våra kajer. Målet var att skapa mer folkliv och få till ett större utbud av mat, kultur och aktiviteter.

För Söder Mälarstrand pekades exempel på möjlig utveckling ut – fler sittplatser och bryggor, platser för kultur- och sportevenemang och att få dit klubbar och restauranger. Att det ska skakas liv i kajen är klart, men detaljerna är inte spikade.

För att få dem på plats vill staden testa en ny metod.

– Vi vill involvera stockholmarna. Det är ett sätt att jobba som vi börjat med och gärna vill utveckla, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP).

Trafikborgarrådet Lars Strömgren vill hitta nya sätt att lyssna på medborgare.

Trafikborgarrådet Lars Strömgren vill hitta nya sätt att lyssna på medborgare.

Miljöpartiet

Pins på en karta

Att kunna tycka till om planer är inget nytt, skillnaden ligger i hur synpunkterna hämtas in. Ett sätt är via en hemsida med en interaktiv karta över Söder Mälarstrand, där det utöver möjligheten att lämna generella åsikter går att markera en specifik plats för att lämna ett förslag eller en synpunkt.

Dessutom väntar workshops med verksamheter och skolor i området.

– Jag upplever Söder Mälarstrand som en oslipad diamant. Det är en plats inte många känner till eller tillbringar tid på. Det ligger bra till och det finns stor potential. Det här handlar om att skapa nya kanaler för idéer och öka möjligheten för stockholmare att tycka till.

Söder Mälarstrand – en oslipad diamant, enligt trafikborgarrådet.

Söder Mälarstrand – en oslipad diamant, enligt trafikborgarrådet.

Sacharias Källdén

Ett steg i taget

Synpunkter går även att lämna den traditionella vägen som telefonsamtal, mejl och brev. Det som samlas in ska sedan sammanställas. Det nya sättet att involvera medborgare ska också utvärderas.

– Det här är ett första steg där vi undersöker vad stockholmare i allmänhet och de som har verksamhet vid kajen efterfrågar. Nästa steg är att analysera synpunkterna och se vad som är praktiskt och ekonomiskt möjligt.

När Söder Mälarstrand faktiskt ska få ny skepnad är mer oklart.

– Sannolikt blir det en successiv omvandling, där många åtgärder kan genomföras de närmaste åren, medan större förändringar kan behöva ett längre tidsperspektiv.

Dialogen pågår under hösten.

För bättre förankring

Dialogen sker i samarbete med Vinnova och arkitektbyrån Spacescape.

Syftet är att utveckla digitala och analoga metoder för att förankra förändringar.

Förhoppningen är att kunna använda metoderna i fler projekt.

Den interaktiva kartan hittas på hemsidan placetoplan.se.

Källa: Stockholms stad

Vad tycker du om det här stråket?

Vad tycker du om det här stråket?

Sacharias Källdén

"Oslipad diamant" ska bli bättre – med din hjälp

Söder Mälarstrand ska livas upp med ny metod ✓Medborgardialog ✓Interaktiv karta

Spiken i kistan för utebadet i Riddarfjärden

Det flytande badets varande eller icke varande har varit föremål för diskussion i många år. Efter domstolsbeslut står det klart att det inte blir av.

Ett flytande, citynära hamnbad med stora trädäck och uppvärmt vatten mitt i stan. Det var planen att anlägga i Riddarfjärden.

– Stockholm är byggt kring vatten och ett badhus mitt i stan skulle bli en fantastisk plats, både för stockholmare och turister. Tänk att få doppa fötterna i Riddarfjärden varma dagar som dessa, har före detta finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) tidigare sagt till Mitt i.

Projektet fick dock kritik från stadsmuseet, Trafikverket och Statens fastighetsverk – bland annat menade de sistnämnda att badet skulle störa deras hyresgäster på Riddarholmen.

LÄS MER: Badet i Riddarfjärden drunknar i överklaganden

Planerna överklagades till mark- och miljödomstolen, som hävde bygglovet.

Den domen överklagades i sin tur till Mark- och miljööverdomstolen. Under torsdagen meddelande att de inte beviljar prövningstillstånd – och därmed är det klart att det inte blir något bad.