Brutna grenar är ingen ovanlig syn vid Kungsholms strand. Läsaren Anders mejlade en bild till Mitt på en sådan och frågade hur orolig man egentligen bör vara.

”Efter varje stormigt tillfälle ramlar det ner rejäla grenar på strandpromenaden. Hur sjuka är träden? Törst man ta promenader när vinden tar i och regnet öser ner?”

Finns alltid en risk

Karin Ekrin, avdelningschef på parkmiljöavdelningen, svara att det ibland finns anledning att vara försiktig.

– Vid oväder tycker jag generellt att man ska vara uppmärksam på träd, då det alltid kan finnas en risk att grenar knäcks.

Arborist ska kolla

Staden åtgärdar alltid enskilda träd när de får in uppgifter eller vet att det finns behov enligt Karin Ekrin.

Vid Kungsholms strandstig, på andra sidan St:Eriksbron nära lekplatsen och vid Norr mälarstrand ska en en arborist titta på trädbeståndet generellt och se vilka åtgärder som behöver göras.

– Olika träd beter sig på olika sätt och det är inte ovanligt att grenar knäcks på pilar. Trädens åldern spelar också in.

Jobbar förebyggande

Att grenar knäcks vid kraftig blåst eller tung snö är inget nytt fenomen, enligt Karin Ekrin. Hamnar de i vattnet är de dessutom värdefulla för livet där.

Men generellt vill staden självklart ha friska träd som har bättre motståndskraft och klarar påfrestningar. Ett mål man försöker nå genom inventeringar och ronderingar.

– Vi hanterar alltid saker som uppstår löpande och jobbar samtidigt med att se över hela områden och jobba förebyggande.