Boris Mattsson i 5D kom nyligen femma i den nationella mattetävlingen Pangea. Prisutdelningen ägde rum i ABF-huset på Sveavägen. De som placerat sig högt fick gå upp på scenen. Först där fick de veta sina placeringar.

– Det var väldigt spännande. Jag tycker inte matte är tråkigt, men är heller inte jätteintresserad. Jag råkar bara vara bra på det, säger han.

Boris var inte ensam om att placera sig högt. Elvira Viktorén från 5C kom elva, och sjätteklassaren Alvin Frimodt som kom sexa i sin årsklass. Läraren Ida Sjödin berättar att skolans elever överlag gjorde bra ifrån sig.

– Jag är så stolt över er, säger hon till 5D i slutet av lektionen.

Först jobbar eleverna på egen hand i sina bänkar. Sedan samlas de i grupper.

Först jobbar eleverna på egen hand i sina bänkar. Sedan samlas de i grupper.

Angie Gray

En miljon siffror

Dagen efter Mitt i:s besök är det Albert Einsteins födelsedag och dessutom internationella pi-dagen. Bemärkelsdagarna är något Ida Sjödin tar fasta på. Bland annat genom introduktion till det ikoniska pi-talet som används för att räkna ut cirklars omkrets och area. På en tavla i korridoren sitter några A4-papper med den första miljonen siffror i det oändliga talet. På tavlan finns också ett foto av Einstein. Men när det gäller användning av pi krävs inget geni.

– Allt ni egentligen behöver veta är de tre första siffrorna, säger Ida Sjödin som får 3,14 i svar av Boris.

Inledningen blir lite av en aptitretare. Dagen efter ska de jobba vidare med pi men också lekfullt tävla i att komma ihåg så många decimaler som möjligt i talet. På skolan finns en elev som memorerat de första hundra siffrorna.

Det var väldigt spännande.

"Tänkande klassrum"

Dagens lektion sker enligt metoden "tänkande klassrum". Eleverna delas in i nio grupper och tilldelas uppgifter. Men först ska de stanna kvar vid bänkarna och tänka själva. Läraren Ida Sjödin drar i gång en klocka och rör sig sedan i klassrummet.

– Jag är klar, svarar Boris Mattson efter en stund men blir då påmind om att han också ska skriva ned metoden för hur han löst sin uppgift.

Sedan ska nämligen grupperna samlas vid tavlorna som täcker två väggar i klassrummet och förklara för varandra hur de hittat lösningarna. Efter det enskilda arbetet blir det liv och rörelse. "Tänkande klassrum" är del av det kooperativa lärande skolan jobbar med.

– Det är kul att vara tillsammans. Den som fattar förklarar för de som inte fattar, säger Stella Kallström.

Klasskompisen Boris Mattsson har inte funderat på framtida yrken.

– Men jag skulle gärna jobba med något där matte behövs.