Att få ordning på sitt liv är ännu svårare om man inte har någonstans att bo.
Det, och synen på bostaden som en mänsklig rättighet, är filosofin bakom principen Bostad först, där Stockholms stad arbetar för att personer med långvarig hemlöshet ska få en försökslägenhet – och ett omfattande stöd för att kunna behålla den.
I dag har staden drygt 100 platser inom Bostad först. I december berättade Mitt i att det ska bli fler, och nu står det klart att det nya boendet på Kolargatan i Hjorthagen öppnar den 3 mars.
– Hjorthagshemmet är en verksamhet som riktar sig till personer med aktivt bruk och beroende av skadliga substanser och som tidigare levt i hemlöshet, skriver Anette Karlsson, kommunikationschef på socialförvaltningen, i ett mejl till Mitt i.
Stabilt boende
Syftet är att ge de boende stabilitet och tillgång till stöd för att de på sikt ska kunna flytta till mer självständiga boendeformer. Samtidigt har planerna på den nya verksamheten skapat en del oro och diskussioner bland boende i området.
Anette Karlsson berättar att socialtjänsten har inlett ett samarbete med två trygghetssamordnare på Norra innerstadens stadsdelsförvaltning.
Hjorthagshemmet kommer att vara bemannat med så kallade case managers, med socionomutbildning, och boendestödjare. Även väktare kommer att finnas på plats.
– En av stöttepelarna är arbetet med intensivt case management som med framgång används för att arbeta med psykiatrisk problematik såväl som beroendetillstånd, skriver Anette Karlsson.
Vakt och låsta dörrar
Hon berättar att verksamheten kommer att få ett starkt skalskydd, med en stationär vakt dygnet runt och kameraövervakning. Dörrarna kommer att vara låsta, och de boende kommer inte att ha möjlighet att ta emot besök.
– Väktarnas främsta uppgift är att säkerställa tryggheten för de boende och vara ett stöd att säga nej när hemlösa vänner vill sova över, skriver Anette Karlsson.
Huset bakom Myrorna, nedanför Hjorthagskyrkan, har en lång historia med olika verksamheter för socialt utsatta. Senast var det ett halvvägshus i samarbete med Kriminalvården, men i dag står det tomt i väntan på den nya verksamheten.