I kvarteren söder om Mariatorget testas en ny typ av hastighetsskylt. Den kan slå om från 30 km/h till 15 km/h under de tider många gående rör sig i området.
Det kan den göra med hjälpa av sensorer som satts ut vid korsningarna Krukmakargatan/Timmermansgatan och Björngårdsgatan/ Högbergsgatan.
– Vi hoppas att det skapar en tryggare och säkrare miljö, inte minst för barnen på skolorna, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP).
Inom det blå området kan skyltarna slå om till 15 km/h. Inom det rosa anpassas leverantörers fordon automatiskt till hastighetsbegränsningen. Kryssen markerar var skyltarna sitter.
Stockholms stad
Bromsar automatiskt
Inom ramen för projektet genomförs även ett system med geofencing där tre stora transportföretag medverkar. I deras bilar installeras mjukvara som gör att deras fordon automatiskt anpassar hastigheten efter skyltarna.
– Tekniken finns redan, som att farten på elsparkcyklar begränsas på gågator. Vi testar det med leveranser här och förhoppningen är att kunna ha det i fler områden.
Är inte 15 km/h lite väl långsamt?
– Ser vi till innerstan, särskilt i täta kvarter, är hastigheterna ändå inte höga. Tillgängligheten finns fortfarande kvar, så på totalen tror jag inte att förare tappar någon tid. Här skapar vi ytterligare förutsättningar för att gående ska känna sig trygga.
"Handlar om elevers säkerhet"
Totalt har sex nya hastighetsskyltar placerats ut i kvarteren och ska sitta uppe till oktober. Därefter ska projektet utvärderas. Framåt kan liknande skyltar och geofencing för leveranser användas på andra platser i staden.
– Områden runt skolor är aktuella, men även andra platser med många gående och där det finns skäl för fordon att sakta ned. Det här är ett sätt att säkerställa leveranser, samtidigt som de sker på gåendes villkor.
Budget för hela projektet ligger på en miljon kronor. Vinnova sponsrar med 40 procent av summan.
– Jag har inte fått några reaktioner spontant från elever eller föräldrar, men personligen tycker jag att projektet är bra då det handlar om våra elevers säkerhet till och från skolan, skriver Lena Jilg, rektor Björngårdsskolan, i ett mejl.