Utanför växthuset bakom Ica Maxi Haninge är det full aktivitet. Här förbereds för den officiella invigningen av växthuset som ska göra butiken självförsörjande på gurka.
– Vi har en tro på att vi ska bidra till den gröna livsmedelsrevolutionen. Det är galet att vi i dag tar en gurka från Spanien och fraktar den 350 mil till Boden och så innehåller den 95 procent vatten, säger Berit Fryklund.
Hon är kommunikationschef på food tech-bolaget Agtira som uppfört och driver anläggningen på uppdrag av butiken. Här ska 30 000 gurkor i veckan skördas. Tanken är att minimera behovet av transporter och minska svinnet.
Nu skördas första Haningegurkan.
Anna Ludvigsson
– Vi skördar sex dagar i veckan året runt. Så när du handlar här får du en färsk gurka som är skördad samma dag. Vi plockar dem på morgonen och kör dem 100 meter till Ica. En gurka i mitten av november smakar lika gott som den gör i juli, säger Berit Fryklund.
Inne i det 3000 kvadratmeter stora växthuset sprider 7000 gurkplantor ut sig i långa rader. Innan man går in måste allt man har med sig desinfekteras och en engångsoverall dras på – och det är varmt under lamporna.
Styrs digitalt
Hit in till gurkorna får de flesta besökare inte komma.
– Fördelen med ett växthus är att det är en kontrollerad miljö. Här kontrollerar vi temperatur, fuktighet, belysning, bevattning och näring, säger driftchef Andreas Antunović.
Driftchef Andreas Antunović
Anna Ludvigsson
Luckor och gardiner kan öppnas för att anpassa miljön till utomhustemperaturer och naturligt solintag. Allt styrs från ett datorsystem från Härnösand som gör anpassningar för att miljön i huset ska vara optimalt för gurkorna. Under sommaren öppnas allt upp för att spara på energin. 95 procent vattnet i anläggningen återanvänds och renas i stora tankar på plats.
– Man måste tänka på växthus som Formel 1, man kan inte bara köra ett varv bra. Man måste köra alla varv bra för att vinna. Vi vill hålla en jämn produktion hela tiden, säger Andreas Antunović.
Driftchef Andreas Antunović berättar att det tar 18 dagar från det att gurkan planteras till att gurkan kan skördas.
Anna Ludvigsson
De är fyra växthusoperatörer plus Andreas som jobbar varje dag för att vårda gurkorna. Han får en notifikation i sin telefon om någon parameter i växthuset är fel.
– Vår förhoppning är att ha ett rent växthus. Det är därför inte så många får komma in, för att vi inte ska få in något virus. Ibland kanske vi överdriver – better safe than sorry.
Ska vara klimatsmart
Den 22 november ska Ica Maxi fira att gurkorna börjar säljas. Jenny Nordlander, utveckling och hållbarhetschef, gör i ordning butikens gurkbil.
Framöver kommer butiken vara självförsörjande på gurka, deras mest säljande styckartikel. Tidigare har gurkorna köpts in från Spanien under vinterhalvåret, men nu ska samtliga gurkor de säljer komma från växthuset.
– Det känns som något som var en omöjlighet för tio år sedan men nu är fullt möjligt, säger hon.