Söndagen den 4 augusti vid 14-tiden öppnade sig himlen ovanför Årsta, Skärholmen, Solna och Södermalm. De närmaste timmarna efter skyfallet forsade det ut sammanlagt 25 000 kubikmeter orenat avloppsvatten i Mälaren och Saltsjön.
Samma sak händer efter alla intensiva regn. Förra året släpptes det ut en miljon kubikmeter, en blandning av regn- och toalettvatten. I många fall sker utsläppen nära populära badplatser.
Här är de största utsläppspunkterna för orenat avloppsvatten, enligt Stockholm vatten och avfalls miljörapport för 2023. Spillvatten kallas det som kommer från toaletter och duschar.
Grafik av Mitt i, underlag från Stockholm vatten och avfall
Det kallas för bräddning och är en metod som Stockholm vatten och avfall (Svoa) medvetet använder för att skydda sina reningsverk från överbelastning och för att undvika att det tränger upp avloppsvatten i folks källare.
– Rören är för smala för att klara kraftiga regn. Därför måste man leda ut det i Mälaren för att skona fastigheterna och skydda tunnelbanan från översvämning, säger Anders Lundin, miljöskyddsinspektör i Stockholms stad.
"Alarmerande"
Sara Berggren från Örnsberg har precis tagit ett lunchbad på udden mellan Klubbensborg och Eolshäll i Hägersten. Alldeles i närheten ligger Stockholms två största utsläppspunkter för orenat bajsvatten.
– Åh herregud, det känns lite alarmerande, säger hon när Mitt i visar upp Svoas karta.
Sara Berggren har bott i Hägersten sedan 2008 och gillar att bada i området. Men hon har aldrig hört talas om utsläppen vid Eolshäll.
– När jag badade i dag tänkte jag att det kändes ovanligt fräscht. Men nu blir man ju inte så sugen.
Ingen av de Hägerstensbor som Mitt i intervjuar den här onsdagen kände till de stora utsläppspunkterna i området.
– Jag kommer att varna min dotter, hon badar ofta vid Klubbensborg. Man får väl duscha och undvika kallsupar, säger Fredrik Magnusson från Axelsberg.
Fredrik Magnusson, Axelsberg, brukar bada nära utsläppspunkten i Eolshäll."Det här visste jag inte om. Det känns inte så bra. Man får väl duscha efteråt och undvika kallsupar", säger han.
Petter Beckman
Anders Lundin på Stockholms miljöförvaltning understryker att vattnet för det allra mesta är bra, även vid de stora bräddningspunkterna.
– Det är bara under de första dygnen efter ett kraftigt regn som man ska undvika att bada. Och det gäller generellt i Mälaren, eftersom det finns så väldigt många utsläppspunkter, säger han.
Under vattenytan
Rören mynnar på de flesta platserna – även i Eolshäll – ut en bra bit under vattenytan för att föroreningarna ska föras bort av strömmarna.
Så hur farligt är det att bada där?
Stockholms stad tar prover av kolibakterier och andra föroreningar vid stadens officiella badplatser, men vid övriga klippor och småstränder där stockholmare gillar att hoppa i görs det sällan mätningar.
Inte heller sker någon systematisk provtagning utanför de stora bräddningspunkterna. Därför kan ingen i dag säga hur riskabelt det är.
– Jag kommer inte att bada här igen, nu när jag vet det här, säger Sara Berggren, Hägersten.
Petter Beckman
Inga varningsskyltar
Sara Berggren tycker att kommunen borde sätta upp varningsskyltar.
– De borde informera med anslag och på sina sociala kanaler. Det här är ju något som de flesta medborgare inne känner till, säger hon.
Anders Lundin är tveksam till skyltförslaget.
– Det är bättre med en generell rekommendation att ta det lugnt med badandet efter kraftiga regn, säger han.