JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ANNONS

TV-klipp och nyheter

Här sorteras 11 000 ton plast ut varje år

Cornelia Malder och Stellan Höglund inspekterar banden med sopor.

Cornelia Malder och Stellan Höglund inspekterar banden med sopor.

Johanna Wallén

20230321090528
20230321163640
2023-03-21
09:05
2023-03-21 16:36

Sexleksaker, knivar, tennisbollar och en moped. Många (och udda) är sakerna som slängs i soporna och sedan hamnar på eftersorteringen i Brista. Sorteringen är bara en komplettering - ändå hittas 11 000 ton plast i hushållssoporna.

Flera band med sopor far fram genom eftersorteringens system i Bristaverket i Märsta med en hisklig fart. Hit förs hushållssopor från flera norrortskommuner för att så småningom förbrännas till fjärrvärme. Men först sorteras all metall och plast ut ur soporna med hjälp av NIR-teknik (Near Infra Red).

– Det är en ljusstråle som är nära infrarött ljus i våglängden som lyser och reflekteras. Då kan processorerna sedan identifiera olika material. Det är en sofistikerad teknik och egentligen samma teknik som man har när man pantar flaskor och burkar, säger Stellan Höglund som är anläggningschef för Sörab.

ANNONS

Sörab har tillsammans med Stockholm Exergi utvecklat en modern verksamhet för avfallssortering i anslutning till Bristaverket. I den nya sorteringsanläggningen ska hushållens egen sortering kompletteras genom en automatiserad sortering för att lyfta ut ännu mer av återvinningsbara material innan avfallet går till förbränning.

Här har plasten separerats och paketerats.

Här har plasten separerats och paketerats.

Johanna Wallén

11 000 ton plast

När en stråle identifierar plast som kommer farande på bandet skickas tryckluft på plasten och den skjuts vidare till ett annat fack än det de vanliga soporna ramlar ner i och på så sätt separeras från varandra. Plasten paketeras sedan i stora balar som skickas till Motala och Svensk plaståtervinning för att bli till ny plast.

Trots att eftersorteringen bara är en komplettering till den sortering som redan görs av invånarna i norrort sorterar Bristaverket ut 11 000 ton plast varje år och 2 520 ton metall.

Det kan låta mycket men Cornelia Malder, som är hållbarhetsspecialist på Stockholm Exergi, poängterar att norrortsborna är duktiga på att sortera sitt hushållsavfall.

Av de mer udda slag kommer många sexleksaker, även sådana stora dockor men vi får även in vapen ibland och en gång kom en hel moped.

Då och då görs plockanalyser på anläggningen för att bilden av vad invånarna slänger i sina sopor ska tydliggöras.

– Medvetenheten om plasten tar egentligen fart nu. Folk källsorterar mer och mer och medvetenheten ökar hela tiden. Det är bra för vi har inte kapacitet att ta hand om all plast. Vi är som sagt bara ett komplement, säger hon.

Johanna Wallén

Moped hittade till Bristaverket

Till eftersorteringen kommer lite av allt. Vissa saker förvånar till och med anläggningschefen.

– Vi får in alla typer av sopor. Av de mer udda slag kommer många sexleksaker, även sådana stora dockor men vi får också in vapen ibland och en gång kom en hel moped, säger Stellan Höglund och skrattar.

Mopeden blev till skrot i den stora krossen. Det händer också att polisen kommer till anläggningen ibland för att försöka hitta ett vapen de tror ha slängts bland soporna. Men enligt Stellan har de aldrig lyckats hitta något där.

Cornelia Malder och Stellan Höglund framför ett berg av plast.

Cornelia Malder och Stellan Höglund framför ett berg av plast.

Johanna Wallén

Sopor blir fjärrvärme

Sörab är ett regionalt bolag som ägs av de tio kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna.

Plasten kommer sorteras ut med NIR-teknik (Near Infra Red). Även metall kommer sorteras i anläggningen med magnet och virvelströmsseparator.

Totalt beräknas 11 000 ton plast sorteras ut varje år, liksom 2 520 ton metall.

Projektet har fått 134 miljoner kronor i investeringsstöd inom Klimatklivet.

Efter att metall och plast har sorterats ut bränns resten av soporna och blir till fjärrvärme.

Källa: Sörab

JensKassnert
08-550 554 99
ANNONS
ANNONS

Senaste nyheterna

Kommunens arbete med att sälja fastigheter för 100 miljoner går vidare i en andra etapp.

Kommunens arbete med att sälja fastigheter för 100 miljoner går vidare i en andra etapp.

Stefan Källstigen

Kommunen fortsätter sälja sina fastigheter – här är tre nya objekt

Nyheter

Uppdraget: Sälj för 100 miljoner ✔️ 16 miljoner är klart – nu pågår etapp 2

Året inleddes i härlig vinterskrud. Så här såg det ut i Larsberg nyligen.

Året inleddes i härlig vinterskrud. Så här såg det ut i Larsberg nyligen.

Cristina Castro

Här kläs Lidingö i vinterskrud

Nyheter

Kyla, sol och snö inledde 2025

Tunnelröret under Tyresövägen har gjort sitt.

Tunnelröret under Tyresövägen har gjort sitt.

Mattias Kamgren

Trång och otrygg tunnel har gjort sitt

Nyheter

Nästa vecka stängs gångtunneln under Tyresövägen ✔ Högtrafikerad busshållplats flyttas ✔ Trafikanter påverkas i mer än ett år

ANNONS

Två snarlika trafikolyckor – på exakt samma plats

Två snarlika trafikolyckor på Sankt Eriksgatan på relativt kort tid – en slump enligt polisen.

Två snarlika trafikolyckor på Sankt Eriksgatan på relativt kort tid – en slump enligt polisen.

Läsarbilder

20250121093227
20250121104733
2025-01-21
09:32
2025-01-21 10:47

Två olika förare har råkat trampa på gasen i stället för bromsen och kört in i varsin butik – på exakt samma ställe vid Sankt Eriksgatan. En ren slump, menar polisen.

Plyfaskivan som satt framför det krossade skyltfönstret till klädesbutiken på Sankt Eriksgatan i slutet av oktober 2024 bjöd på följande info: "Parkering förbjuden tack!".

Skälet till skylten var att en man dagarna innan hade förlorat kontrollen över sin BMW och på något sätt backat hela vägen upp på trottoaren och in i skyltfönstret.

Ingen person kom till skada skada, men fordonet fick bärgas bort.

En man backade in sin bil i skyltfönster på Fridhemsplan i oktober 2024.

En man backade in sin bil i skyltfönster på Fridhemsplan i oktober 2024.

Foto privat

I fredagsmeftermiddag var det dags igen – på nästan samma ställe.

Krossade fönster och elskåp

Några meter bort på Sankt Eriksgatan förlorade nämligen en annan förare kontrollen över sin bil och körde upp på trottoaren. Där körde hen sönder ett elskåp och fönstret till en butik krossades.

ANNONS

– Jag ser inga som helst gemensamma paralleller annat än att olyckorna har skett i samma härad, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Enligt polisen ska det handla om en olycklig slump. I båda fallen har förarna av något skäl råka trycka på gasen i stället för bromsen.

– Båda förarna är i 80-årsåldern och det finns helt naturliga förklaringar till båda trafikolyckorna.

Bilen körde upp på trottoaren på Sankt Eriksgatan fredagen, 17 januari, 2025.

Bilen körde upp på trottoaren på Sankt Eriksgatan fredagen, 17 januari, 2025.

Läsarbild

Båda fallen anmäldes som vårdslöshet i trafik. Mannen som backade in i skyltfönstret i oktober blev direkt av med sitt körkort.

Fredagens olycka rubriceras som vållande till kroppsskada eftersom en person skadades så pass att han började blöda från huvudet , enligt den första händelserapporten.

Hur vanligt är det att sådant här sker i Stockholmstrafiken?

– Det är inte ovanligt eftersom det är så mycket trafik i Stockholm. Det är trafikolyckor från tid till annan på Sankt Eriksgatan Folkungagatan, Odengatan och Torsgatan till exempel. Det är för att det är så mycket trafik på dem.

OlleAnrell
08-550 552 11
ANNONS
ANNONS