Nyligen hölls en ljuscermoni på Norrmalmstorg på den relativt nyinstiftade ”Alla djurhelgonsdag”. Initiativet kommer från begravningsbyrån Fonus och hålls för andra året.

– Det finns de som tycker det är larvigt, men sorgen kan vara lika stor som när man förlorar en människa, säger Conny Sohlberg på Fonus.

Svartsjuk katt

– I vårt arbete hamnar vi ofta i samtal om husdjur. Det kan handla om vad som ska hända med dem när ägaren dör, men också om att sörja dem som familjemedlemmar.

Ett 50-tal människor hade samlats för ceremonin fredagen den 4 oktober. Vissa berättade om sina djur, andra var tysta och gick in i sig själva.

Conny Sohlberg tände det första ljuset, för katten Moa.

– Jag har haft fler djur, men Moa var den första. Hon har en speciell plats i mitt hjärta. Hon var verkligen en personlighet. När jag fick tjej på gymnasiet blev Moa svartsjuk.

En i familjen

Även Marie Jury från Upplands Väsby var där och tände ett ljus.

– Jag tände ljus för vår Jack Russell, Taggie och vår kanin, Tippen. Taggie var världens roligaste. Hon blev 14 år och flyttade från England till Sverige med min man när han träffade mig. Hon blev snabbt en i familjen och var med när våra barn föddes. Hon och Tippen lekte faktiskt ihop.

En av de som tände ljus för sitt husdjur var Marie Jury. Hon är veterinär och författare och djur är en stor del av hennes liv.

En av de som tände ljus för sitt husdjur var Marie Jury. Hon är veterinär och författare och djur är en stor del av hennes liv.

Linus Bokehsius

Svårt beslut

Förutom djurägare är Marie Jury även veterinär. Även om hon i sitt yrke är van att möta döden var förlusten av Taggie och Tippen tung.

– Det var så konstigt. Skålen stod där, men det var tyst.

Vägen till beslutet att avliva ett djur kan se olika ut.

– Tippen fick en tumör bakom ögat. Beslutet kändes rätt självklart. Med Taggie var det en massa som inte funkade längre. Det kunde vara en bra dag och sedan fem dåliga. Då är det snällare att låta djuret slippa lida och få ett drägligt avslut, hur svårt beslutet än är.

Nya familjemedlemmar

Det fanns även en hel del hundar med på ceremonin.

– Bland annat en valp som var så där överglad som valpar kan vara. Det illustrerade verkligen hela cirkeln. Det var mysigt att folk var där och tände ljus för en bästa vän, men samtidig hade med nya familjemedlemmar.